niedziela, 3 sierpnia 2008

piersi z boczkiem, serem feta i pleśniowym


...przepis banana6 z forum „GP” zrobiłam chociaż troszkę zmodyfikowałam , zamiast polędwiczek była pierś z kurczaka, no i zamiast bryndzy (już mi się nie chciało iść do sklepu) feta. Wszystko wyszło pyszne. Przepis wchodzi do repertuaru :))





polędwiczki wieprzowe lub pierś z kurczaka
boczek
1 ser pleśniowy
bryndza lub feta




Mięso dobrze rozbić i pokroić na paski. Każdy pasek przeciąć na pół, ale tak, aby na górze był złączony. Boczek pokroić na cienkie paski. Wszystko razem zapleść jak warkocz, spiąć wykałaczką i podsmażyć na patelni. Podsmażone warkocze przełożyć do naczynia żaroodpornego dodając do nich ser pleśniowy (np. Lazur) i bryndze w stosunku 2:1. Wszystko włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut





3 komentarze:

  1. Mam pytanie co do bryndzy/ser feta, a dokłądniej do stosunku 2:1. W stosunku do czego?? do sera pleśniowego?? Czyli np 100g sera pleśniowego i 200g bryndzy czy na odwrót.
    Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak w stosunku do sera pleśniowego 200g pleśniowego i 100 bryndzy. Pozdrawiam

    aha i należy zachować ostrożność z solą..ja dawałam fetę wiec prawie nie soliłam:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Wyszło nawet smaczne ale jak dla mnie zbyt słone. Nastepnym razem dodam jeszcze mniej fety.

    OdpowiedzUsuń