niedziela, 28 grudnia 2008

karkówka - dla leniwych



...Super przepis na smaczne, i bez nakładu pracy mięso do obiadu i nie tylko.. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno .... przepis od jedyny_hubert54 ...z „GP"





dowolnie duży kawał karkówki
ok 1 kg soli
słoiczek musztardy francuskiej (tę z całymi ziarnami gorczycy)
i koniec więcej nic;)

 


Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej wysypana jest sól
na wysokość ok. 1 cm. Karkówkę smarujemy grubo musztardą. W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.







9 komentarzy:

  1. Uuuuu lubimy karkoweczke, mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam tą karkówke wielokrotnie z przepisu bodajże Krzysia z forum na gazecie, jest świetna i rzeczywiscie można ją podawac zarówno na ciepło i zimno.

    OdpowiedzUsuń
  3. bozennaw@onet.eu9 marca 2010 15:29

    Witam
    Ja od lat stosuję ten przepis; szczególnie polecam w gorączce przedświątecznej; jest po prostu rewelacyjny!! Z tą małą różnicą, że całość obsypuję dużą ilością ziół prowansalskich; polecam! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. no to wkrótce zrobię w ziołach...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można wykorzystać do tego mrożoną karkówkę?

    OdpowiedzUsuń
  6. jasne że można tylko wcześniej i tak proponuję rozmrozić, przyznam szczerze że takich prosto z zamrażalki mięs nie robiłam..;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To było pierwsze co zrobiłam w swoim świeżo kupionym-urządzonym mieszkaniu-dokładnie ten sam przepis i potwierdzam, że jest rewelacyjny-podobnie jak ten blog!

    OdpowiedzUsuń
  8. Olka;) prawda?? proste a pyszne;))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada podejrzanie latwo, ale z komentarzy wnioskuje, iz podejrzenia sa nieuzasadnione.

    A nie lepiej by bylo uzyc soli morskiej, w takich wiekszych krysztalkach?

    OdpowiedzUsuń