niedziela, 15 marca 2009

ciasto ajerkoniakowe....

 

 

...ciasto wypatrzylam na blogu "Przepisy Ani" wyglądalo pysznie, wiedziałam, że musze je zrobić... i nie pomyliłam się jest pyszne z puszystym krem o smaku ajerkoniaku... Z wierzchu powinna być jeszcze polewa ajerkoniakowa. no ale miałam trochę mniejszą tortownicę ciasto za bardzo wyrosło i polewa "nie zmieściła" się :) więc  skorzystałam z okazji i 150ml ajerkoniaku wypiłam;)

 

 

 

 

Składniki na spód:


3 jajka
90g cukru,
70g mąki,
20g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wody
rurki do ozdobienia ( ja kupowałam w Biedronce  2 paczki ale miałam mniejszą tortownicę 24cm)

Jajka mieszamy z wodą dodajemy cukier  miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20-25 min w 200`C. Gdy ciasto wystygnie układamy dookoła rurki na przemian raz z czekoladą do góry raz na dół ;) przy samym brzegu  tortownicy.

krem:


7 łyżeczek żelatyny
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
500ml ajerkoniaku
500ml śmietany 30%

5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło ucieramy  z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewamy powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy  szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem. Wszystko mieszamy  i wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny  i mieszamy  ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylewamy na górę ciasta i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ja zostawiłam na całą noc.



10 komentarzy:

  1. Witaj. Tort piękny i pyszny. Robiłam taki sam z przepisu mojej ,, niemieckiej'' bratowej. Nazywa się to,, Ajerkoniak Torte''

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiola..:) dziekuje a ciasto rzeczywiscie pychotka ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. a w jakiej ilości rozpuścić zelatynę

    OdpowiedzUsuń
  4. Bea ja rozpuszczam tak w poł szklanki wody

    OdpowiedzUsuń
  5. dzaiękuję izaa no to robię ciasto zobaczymy jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. izaa powiedz do ajerkoniaku z masłem wlać tą całą żelatynę rozpuszczoną .czy tylko 5 łyżeczek płynu

    OdpowiedzUsuń
  7. Do utartego masła dodajemy powolutku ajerkoniak ale na prawde po trochu zeby sie nie zważył a potem do tego wszystkiego rozpuszczoną żelatyne

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ajerkoniak, więc muszę jak najszybciej spróbować przyrządzić takie ciasto. Na dodatek świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto Wygląda ciekawie , napewno spróbóję :)

    OdpowiedzUsuń