sobota, 14 marca 2009

smażony ryż z jajkiem...

 

 

... cudo!!!!!! pyszny ryż, błyskawiczny do zrobienia no i zawsze dostępne składniki w domu. Zabierałam się już od jakiegoś czasu do zrobienia, aż w końcu dziś nadszedł ten moment. A przepis thiessy z "GP".

 

 

 

 

150 g dlugoziarnistego ryżu,
3 ubite jajka,
2 łyżki oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku,
4 cebule dymki, posiekane,
125 g ugotowanego groszku (nie z puszki!)
1 łyżka jasnego sosu sojowego
szczypta soli,
pokrojona cebulka i sezam  do posypania.

Ryż gotowac 12-15 min, odcedzic, dobrze opłukac zimną wodą i ponownie odcedzic. Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyc na małym ogniu delikatnie mieszając.W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę  groszek i lekko podsmażyć przez 2-3 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilke koło 2 minut podsmażyć. Włożyć na miseczki, posypać pokrojoną w piórka dymką i  sezamem.

7 komentarzy:

  1. aż ślinotoku dostałam i kurz (a mam jego w domu dużo za dużo, właśnie zabieram sie do sprzątania ;) ) mi świadkiem że już niedługo sama popełnie to cudo!

    http://eksperymentalnie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ups, lekko zdublowałam komentarze, usuń proszę te dwa zbędne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny musi być taki ryż :). Wygląda świetnie i tak też na pewno smakuje :).

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem w trakcie jedzenia tego wynalazku i musze powiedziec ze mimo iz nie wyglada nic a nic jak na zdjeciu to smakuje perfekcyjnie. lubie gotowac i lubie nowosci w kuchni ale tego smaku jeszcze nie znalem:] goroco polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kami...polecam ;)) bo nie dość że szybki to i smaczny jest

    OdpowiedzUsuń