piątek, 24 lipca 2009

słodkie pieczarki....

    


...jak zobaczyłam te ciasteczka na "GP" musiałam je jak najszybciej zrobić. Wygląd czadowy wchodząc w wątek myślałam, że to jakiś przepis właśnie na pieczarki. Kilka osób narzekało na smak; racja nie są jakieś przepyszne ciastka; są sypkie, piaskowe. Myślałam ze będą gorsze...Szybko się robi  i warto chociażby je zrobić dla hecy... Ja zrobię jeszcze kiedyś;)) A przepis z  rosyjskiego forum "Cook talk"...


 



1 jajko
2 szklanki ( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej,
2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
150 g margaryny (u mnie "Kasia")
3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
4 czubate łyżki cukru pudru
kakao



Potrzebna będzie jeszcze pusta , sucha butelka po napoju


Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wrzucić margarynę z cukrem pudrem i chwilkę ucierać. Dodać 1 jajko i znów kilka sekund ucierać. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z sodą i wsypać do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć razem. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. "Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut


 

12 komentarzy:

  1. tez mam na nie ochote! wygladaja tak wiarygodnie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Łudząco podobne do pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestes niesamowita w tych wypiekach.. tymi pieczarkami to mnie oczarowalas. Cudny widok.. wrecz wcale nie odbiega od prawdziwych pieczarek..
    Bravo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wyglądu prześliczne ;D
    ale mam pytanie... Czy wie ktoś może, ile około ciasteczek wychodzi z podanej w przepisie ilości?

    OdpowiedzUsuń
  5. ciastek wychodzi około 20-25 zależy jakie duże kulki się zrobi...ale jak pisałam za dobre w smaku to one nie są wiec można zrobić z mniejszej ilości. Czuć mąkę ziemniaczaną, ale z drugiej strony pszennej za dużo nie można dosypać bo "pieczarki" nie będą już takie jasne....pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  6. też zrobiłam i jestem zaskoczona pięknie wyglądają ale smak masakra ledwo zjadłam jedną ale to chyba przez tą sodę choć dałam jej bardzo mało!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają!Może spróbuję zamienić proporcje mąki - będzie mniej ziemniaczanej i zyskają na smaku?Gdyby polać kapelusze czekoladą byłyby podgrzybki! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. H...możesz spróbować aczkolwiek wtedy będa bardziej żółte, może zrób z połowy porcji to nie jest tak że nie sa zjadliwe; zje się je a na pewno wyglądem zachwycą gości ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. ale bombowy pomysł! wyglądają jak prawdziwe...można zrobić komuś psikusa nimi hehe

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam , dodalam nieco aromatu cytrynowego ..szału nie ma ale można zjeść . Za to wygląd rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Luna...dokładnie smak nieciekawy ale choćby dla wyglądu warto je choć raz zrobić. Dziekuję za komentarz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń