sobota, 18 lipca 2009

spiralki czekoladowo-waniliowe


 ...pyszne i szybkie ciasteczka przepis na nie wypatrzyłam u Wioluśki i dziś je właśnie zrobiłam. Moje wyszły trochę mało "zakręcone". Przepis zacytuję za autorką...
 




175g miękkiego masła
70g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230g mąki
2 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao



Masło zmiksować, dodać cukier i miksować , aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej z nich wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.

Dwa kawałki ciasta - jasne i ciemne rozwałkować na prostokąt, mniej więcej 15x20 cm (można podsypać mąką). Jasny prostokąt (lub ciemny) położyć na oprószonym blacie a na nim drugi prostokąt. Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny.

 Po schłodzeniu ciasto pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka powiększą się delikatnie na boki). Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie). Jak skruszeją studzić na kratce.

9 komentarzy:

  1. Pięknie zakręcone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam rowniez podobny przepis, tez go niedlugo wyproboje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiałam już je na paru blogach i pomimo tego,że duuzo osób ma problemy z ich wyrabianiem to ciągle mam ochotę na ich upieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi apetycznie, ale czy aby na pewno bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sarciu tak w przepisie nie ma jajek...;) i dobrze bo akurat nie miałam. Jak pisze Ola wiele osób ma problemy ze zwijaniem. Moje cisto to ciemne po dodaniu nuteli bylo troche hmm jak to napisac bardziej lepkie i je wałkowałam na foli ,żeby dało sie ładnie przenieść a białe wyszło ok:) Nastepnym razem dodam też może trochę kawy i zobaczymy jakie będzie w smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie jestes po prostu mistrzynia! Lubie tutaj przychodzic i nasycac sie widokami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robiłam te spiralki, ale nie wyszły mi takie okrąglutkie jak Tobie. Chociaż tak naprawdę, to zaletą tego przepisu jest to, że nawet jak nie wyjdą w idealnym kształcie to i tak ładnie się prezentują, no i świetnie smakują :)
    Twoje są pięknie zwinięte :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie zakręcone!

    OdpowiedzUsuń