...pyszne i szybkie ciasteczka przepis na nie wypatrzyłam u Wioluśki i dziś je właśnie zrobiłam. Moje wyszły trochę mało "zakręcone". Przepis zacytuję za autorką...
175g miękkiego masła
70g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230g mąki
2 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao
Masło zmiksować, dodać cukier i miksować , aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej z nich wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.
Dwa kawałki ciasta - jasne i ciemne rozwałkować na prostokąt, mniej więcej 15x20 cm (można podsypać mąką). Jasny prostokąt (lub ciemny) położyć na oprószonym blacie a na nim drugi prostokąt. Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Po schłodzeniu ciasto pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka powiększą się delikatnie na boki). Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie). Jak skruszeją studzić na kratce.
Pięknie zakręcone:)
OdpowiedzUsuńmam rowniez podobny przepis, tez go niedlugo wyproboje;)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPodziwiałam już je na paru blogach i pomimo tego,że duuzo osób ma problemy z ich wyrabianiem to ciągle mam ochotę na ich upieczenie..
OdpowiedzUsuńBrzmi apetycznie, ale czy aby na pewno bez jajek?
OdpowiedzUsuńSarciu tak w przepisie nie ma jajek...;) i dobrze bo akurat nie miałam. Jak pisze Ola wiele osób ma problemy ze zwijaniem. Moje cisto to ciemne po dodaniu nuteli bylo troche hmm jak to napisac bardziej lepkie i je wałkowałam na foli ,żeby dało sie ładnie przenieść a białe wyszło ok:) Nastepnym razem dodam też może trochę kawy i zobaczymy jakie będzie w smaku
OdpowiedzUsuńDla mnie jestes po prostu mistrzynia! Lubie tutaj przychodzic i nasycac sie widokami :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam te spiralki, ale nie wyszły mi takie okrąglutkie jak Tobie. Chociaż tak naprawdę, to zaletą tego przepisu jest to, że nawet jak nie wyjdą w idealnym kształcie to i tak ładnie się prezentują, no i świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńTwoje są pięknie zwinięte :)
Pysznie zakręcone!
OdpowiedzUsuń