sobota, 18 lipca 2009

zupa koperkowa...

 

 

...a nawet bardzooooo koperkowa, szybciutka i smaczna, kiedyś robiłam inną z warzywami i często na wywarze. Ostatnio kilkakrotnie korzystałam z przepisu bodzi50...w sam raz na ciepłe dni kiedy nic sie nie chce, a i składniki zawsze są pod ręką. U mnie dziś była bez żółtka za to ze śmietaną...

 

 

 

 

kilka cebul dymek
garść świeżego koperku
trochę masła
5 szklanek wody
ziemniaki
żółtko

pokrojony koperek i cebulę poddusić na maśle bezpośrednio w garnku , dolać 5 szklanek wody, pokrojone ziemniaki młode, sól. Kiedy ziemniaki będą miękkie,to bierzemy 1 żółtko, dolewamy do niego gorącej zupy, roztrzepujemy dokładnie i dodajemy do zupy- pilnujemy ,żeby się nie zagotowało. Doprawiamy pieprzem na talerzu jak ktoś lubi można dodać śmietanę lub jogurt. Całość posypujemy koperkiem.....

5 komentarzy:

  1. Osobiscie za koperkiem nie przepadam, ale moja siostra wrecz odwrotnie, dlatego ten przepis jej polece..

    OdpowiedzUsuń
  2. O, u Ciebie też koperkowa :) Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam połączenie ziemniaków z koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam ten przepis. Bardzo mi posmakowała taka prosta zupka. Dobra dla matki karmiącej, tylko cebulę pominęłam. Żółtko nadaje fajny smak całości. Dziś znowu ją robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) ja też ją lubię w sam raz na szybki obiad. fajnie ,że wypróbowałaś..;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mojej córce bardzo smakuje.Dodałam troszkę marchewki by miała więcej witaminek

    OdpowiedzUsuń