piątek, 21 sierpnia 2009

babeczki z budyniem....

....takie w starym stylu, czasem jeszcze spotykane w cukierniach...cały tydzień "chodziły" za mną, jakoś się trzymałam aż do dziś i nie ważne było ,że za gorąco na pieczenie. Zrobiłam z tego przepisu, wyszło mi 18szt  jeszcze ze 2-3 by wyszły ale nie miałam już foremek więcej. Polecam  są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach...

 



30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
3 żółtka

Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki. Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.

BUDYŃ
można użyć dowolnego budyniu z torebki lub przygotować budyń samodzielnie
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
1/2 laski wanilii

Żółtka rozcieramy w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu,wlewamy mleko ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia.
Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.

Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.

 

20 komentarzy:

  1. Fantastyczne te babeczki! Biorę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak prawdziwe mniam ,mniam :)
    Aj jakie apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie puszyste! I ten budyń w środku! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja takich babeczek nie kojarze, ale fajne są fajne takie do gory nogami:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te babeczki, nie weim czemu nie moge ich znalezc ostatnio w zadnej cukierni! dzieki za przepis, teraz bede mogla je zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmniaaaam. ; ]]
    mniamuśne.
    palce lizac ... ; p

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sie pieką sa pyszne!! ; ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam i wyszły boskie! Od teraz moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cieszę się, że Wam smakują muszę chyba znów je zrobić;):)...pozdrawiam :)Iza

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne masz przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bożenko dziękuję...;) i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki babeczki pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. to ja się cieszę że smakowały...i dziękuję za komentarz ...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. przepyszne są te babeczki:P

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie babeczki kojarzą mi sie z dzieciństwem są PYSZNE!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Asmi...;) dziekuję
    Edyś...to dokladnie tak jak mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie wyglądają, bardzo apetyczne nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ktoś próbował zamiast budyniu uzupełnić babeczki masą makową? Jeśli tak to czy długość pieczenia nie zwiększyła się? Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam. wyszły pyszne! dzieki

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziś je zrobiłam i są pyszne :) Polecam

    OdpowiedzUsuń