środa, 23 września 2009

cannoli- sycylijskie rurki z ricottą


 ...przepis o takiej nazwie kiedyś znalazłam w necie... zapisałam i dziś zrobiłam. Kruche rurki w smaku podobne do faworek, wypełnione delikatnym serkiem ricotta. Do ricotty można dodać kawałki czekolady, owoce... wszystko na co macie ochotę. Z podanych składników wyszło mi około 25 rurek....



250g mąki
2 łyżki cukru
25g masła
100 ml wytrawnego białego wina
250g ricotty
1 łyżeczka cukru pudru
50g czekolady gorzkiej
łyżeczka śmietany
białko jajka
olej słonecznikowy



Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć elastyczne ciasto i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie rozwałkować je cienko i wyciąć szklanką okręgi. Nawijać je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie (miejsca nachodzenia smarujemy białkiem i dopiero łączymy wtedy na pewno nie odkleją się podczas smażenia). Na rozgrzanym oleju we frytkownicy (ja takowej nie posiadam i smażyłam na patelni) smażymy rurki, aż nabiorą rumianego koloru. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy śmietanę. W polewie czekoladowej maczamy końcówki rurek lub smarujemy wnętrze rurek pędzelkiem (ja zrobiłam to i to)

Ricottę ucieramy z cukrem pudrem. Szprycą nakładamy krem do rurek przed podaniem. Po kilku godzinach ciasto może lekko zmięknąć, ale nadal będzie pyszne.

7 komentarzy:

  1. Ależ pysznie wyglądają - piszesz że można dodać owoce to super pomysł.

    Koniecznie do wypróbowania

    pozdrawiam
    Ewelosa

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku cudne! poproszę jedną! nie mogę się doczekać kiedy dostanę swoje obiecane foremki do rurek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra, po prostu ekstra, mam podobny przepis, musze sie skusic

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być bardzo puszyste i delikatnie kremowe w środku. Wyglądają tak apetycznie, że ma się ochotę sięgnąć ale one są tak daleko.... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com24 września 2009 11:30

    Sliczne rurki :) A te rozetki z kremu wygladaja tak pysznie... :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedosyc smakowicie wygladaja.. to jeszcze wybornie podane.. Juz pisalam.. dla mnie jestes MISTRZYNIA!! Pozdrawiam serdecznie :) Glos jak zawsze oddany Super 5!

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał!
    Jakie świetne,kopiuję Twój przepis:)
    Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń