wtorek, 8 września 2009

śliwkowe powidła....

...banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka. W każdej smakują wybornie dodałam również do tej tury garść rodzynek.

DSCF0066.JPG 

śliwki

wypestkowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając by nie przywarły do dna. Gotujemy najlepiej przez 3 dni, oczywiście nie bez przerwy. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut....

 

źródło: "Gotuję bo lubię"

 

 

 

6 komentarzy:

  1. :D W mojej piwnicy zawsze stoi mnóstwo powideł śliwkowych. W tym roku nie będzie, bo śliwki na działce rodzą co dwa lata i dzisiaj wypadł "rok chudy".

    :) Mmmm...powidła z miodem, chyba nie ma lepszego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w tym roku mało śliwek, ale są bardzo słodkie. Dobry pomysł z miodem z mniszka! Może jednak trochę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor :) Cieszę się, że przepis się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie gotuja sie wlasnie powidla sliwkowe, nie chcialam ich robic ale mama sie uparła, ale są smaczne i mam nadzieje ze nam nie stwardnieją jak w tamtyk roku;P

    OdpowiedzUsuń
  5. ;) u mnie też gotuję się II tura...tym razem mam słodkie śliwki wiec myślę ze bez miodu będą...;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń