środa, 21 października 2009

jabłecznik z budyniem....

 ...kiedyś często robiłam to ciasto, potem jakieś co rusz nowe przepisy a ten leżał w zeszycie zapomniany ostatnio na GP przypomniała mi o nim Edytka. Znów je zrobiłam, jest pychaaaa!!!! Składniki podane są na dużą blachę. Najlepiej smakuje tego samego dnia, więc jeśli nie jesteście łakomczuszkami radze zrobić z połowy porcji...

 



 

3 szklanki mąki
1 masło/ margaryna
1 szklanka drobnego cukru, lub cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 całe jajko
1 kg jabłek
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

 

mąkę, cukier proszek mieszamy dodajemy jajka margarynę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą blachę. Wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta wkładamy też do lodówki, lub jeśli chcemy zatrzeć na tartce to do zamrażalnika. Jak mi się nie śpieszy to wkładam do zamrażalki na około godzinę  i potem na wierzchu ścieram na tarce.
Obieramy jabłka, kroimy na plasterki i wykładamy na ciasto. Można posypać cynamonem, cukrem waniliowym. Na jabłka wykładamy ugotowany gorący budyń. Na budyń ścieramy, lub wykładamy rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Pieczemy około 40 minut w 180st....

20 komentarzy:

  1. jablka i budyn to jest to! robie z innego przepisu, ale uwielbiam tak jak i Ty!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj jak smakowicie wygląda, by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co zawiera jabłka a za szarlotkami to przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam :) Właśnie się studzi :) Piekne Ci wyszło :) Buźka

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie ;) te 3 szklanki mleka dodaje się przy robieniu ciasta ? ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. nie nie na tych 3 szklankach mleka gotujemy budyń który potem wykładamy na jabłka...pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto bardzo dobre.Polecam przepis.Zastąpiłam jabłka wiśniami z kompotu.Też bardzo dobre.Czekam na świeże wiśnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hana miło że i Tobie smakowało, a wiesz że z innymi owocami nie próbowałam hmm noo robiłam jedno ze śliwkami i budyniem ale inny przepis i również pycha..;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy ta smietana to ma byc taka zwykła 18% ??

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu tak 12% bądź 18% jaka masz pod ręką...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ZOBACZYMY JAK SIE UPIECZE HE HE HE

    OdpowiedzUsuń
  13. robie to na swieta czy jak postoij 2 dni to tez bedzi edobre?

    OdpowiedzUsuń
  14. tak bedzie również dobre...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. kiedy dodajemy żółtka,i na jak dlugo wkładamy ciasto do lodówki w blasze?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mija żółtka razem z mąką i jajkiem całym (zaraz dopiszę) a do lodówki ciasto a blachą wkładamy na około pół godziny w tym czasie kroimy jabłka i gotujemy budyń...

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciasto... Wyszło zgodnie z przepisem SUPER

    OdpowiedzUsuń
  18. te 3 szklanki mleka to na 2 budynie czy po 3 szklanki na jeden budyń

    OdpowiedzUsuń
  19. Sandra 3 szklanki na dwa budynie

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto pychota, ale a polecam jabłka zetrzeć na tarce, i chwile podusić na ogniu z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny! wtedy jabłka w szarlotce są duzo pyszniejsze jak w najlepszej szarlotce z cukierni.

    OdpowiedzUsuń