czwartek, 29 października 2009

sałatka warstwowa z buraczkami



...przepis na tę sałatkę zobaczyłam na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Wszystkie składniki sałatki fajnie do siebie pasują, więc całość smakuje wyśmienicie. Robiłam ją po objedzie na kolację, trochę zostało i zjadłam na śniadanie, była jeszcze pyszniejsza. Ja do sosu dodałam jeszcze ząbek czosnku...






3 ugotowane starte buraki
250 g startego żółtego sera
4 posiekane ugotowane na twardo jajka
4-5 posiekanych ogórków konserwowych
200 g mrożonego groszku

Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
świeżo mielony czarny pieprz, sól
1 wyciśnięty ząbek czosnku
do posypania natka pietruszki, rzeżucha



Mieszamy składniki sosu. Gotujemy i odcedzamy groszek. Układamy warstwami: groszek, jajka, ok. 1/3 sosu, tarty ser, buraki, ogórki i reszta sosu. Schłodzić w lodówce. Posypujemy ziołami.

3 komentarze:

  1. Cieszymy się, że Ci smakowała, a zdjęcie zrobiłaś po prostu bajeranckie; wszystko pięknie widać! W przyszłym tygodniu na Ukrainie również planujemy sałatkę warstwową tyle, że z sardynkami;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mojej teścowej dochodz jeszcze śledź, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka jest niesamowita!to połaczenie smakow i ten czosnek!!!poprostu mniam,napewno zrobie jeszcze mnostwo razy!!!

    OdpowiedzUsuń