czwartek, 8 października 2009

seswaa z kulkami ryżowymi...

 "...targi w Botswanie są pełne smakowitych warzyw, dobrej wołowiny i baraniny, świeżych słodkowodnych ryb i drobiu. Kuchnia jest więc tu bogata, dodatkowo urozmaicona mięsem dzikich zwierząt i owocami. Tradycyjnym daniem mięsnym jest Seswaa, gulasz wołowy przyrządzany na specjalne okazje. Seswaa jest przygotowywana przez mężczyzn, w ciężkim żelaznym garnku, praktycznie bez przypraw" cytat jak i przepisy pochodzą z portalu Afryka.org...


...do wczorajszej kapusty dziś zrobiłam Seswae i kulki ryzowe, przygotowane z rozgotowanego ryżu, które są klasycznym przepisem na dodatek do dań mięsnych, i warzywnych sosów


 

 

Seswaa

1 kg wołowiny (najlepiej mostek)
1 duża, pokrojona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Włóż wszystkie składniki (poza solą) do garnka o grubym dnie i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Porozdzielaj mięsko na małe części, wyjmując wszystkie kości. Posól do smaku.

 

Kulki ryżowe:

200g zwykłego, krótko ziarnistego ryżu
900ml wody
sól do smaku

Ugotować ryż w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ryż jest ugotowany, a cała woda wsiąknie, przełóż ryz do miski i rozgnieć go drewnianą łyżką na puree, aż zacznie się mocno kleić. Zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z ryżu kulki wielkości małej pięści.

4 komentarze:

  1. Ale Cię wzięło na egzotykę! Smaczne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko niby to egzotyka ale składniki "nasze, tutejsze"...:) i wszystko proste do zrobienia... będzie więcej

    OdpowiedzUsuń
  3. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com9 października 2009 12:18

    To danko smakowaloby mojemu M. Wyglada niezwykle apetycznie. Zreszta ja tez bym nie pogardzila :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wygląda i pewnie też niesamowicie smakuje:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń