niedziela, 11 października 2009

szarlotka z płatkami kukurydzianymi

...zaczęłam przeglądać strony zapisane w ulubionych i tym samym trafiłam na szarlotkę, na którą to przepis zamieściła yfcia na forum "Kuchnia" wszystkie składniki miałam wiec zrobiłam. Trochę zmieniłam ilość cukru, a to dlatego iż płatki miałam z miodem więc były dość słodkie dałam 5 łyżek cukru do ciasta 9 albo 10 i tak było słodkie więc można spokojnie dać mniej. Pyszna!!!!! A jaki zapach w kuchni...







Masa:
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki mąki
8 łyżek cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
3,5 łyżki masła

ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek masła
9 łyżek cukru
2 jajka
8 łyżek mleka
3 jabłka



Okrągłą tortownicę( średnica 22cm) wysmarować masłem i wysypać manną. Płatki kukurydziane nieco pokruszyć(nie na proszek!), dodać mąkę, cukier, cynamon i miękkie masło. Wyrobić. Połową masy wyłożyć dno tortownicy.

Ciasto: masło utrzeć, dodać cukier, wbić po jednym jajku. Wciąż ucierając dodać mąkę, proszek do pieczenia i po jednej łyżce mleka. Jabłka pokroić w kostkę ( kroiłam w cienkie plasterki) wymieszać z ciastem. Wlać do tortownicy i przykryć resztą masy płatkowej. Piec 50-60 minut....

9 komentarzy:

  1. Szarlotka! To jest to! Ponoć, żeby w domu było ciepło i rodzinnie, to trzeba często piec szarlotkę z cynamonem:) W sumie takich pięknych zapachów to się nigdy nie zapomina, no nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda znakomicie i bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tymi płatkami to musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi slinka cieknie :) Bardzo smakowita szarloteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda! Zapisuję do wypróbowania:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna pysznosc w Twojej kuchni..
    Przepis zanotuje i z pewnoscia wyprobuje taki pomysl z tymi platkami..
    Pozdrawiam milo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z płatkami kukurydzianymi jeszcze nie widziałam. Musze dodać do zakładek. A nuż doczeka swojej kolejki wśród tylu wypieków. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie :) tylko w jakiej temperaturze piec?

    OdpowiedzUsuń
  9. pieczemy w 170-180st jeśli za mocno się rumieni należny przykryć wierzch folia aluminiową, bądź papierem...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń