sobota, 19 grudnia 2009

placuszki ryżowe



...fajny przepis na wykorzystanie ryżu np co nam zostanie z obiadu..;)




1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
1 1/4 szklanki mleka
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru :)

8 komentarzy:

  1. Ojej, muszę spróbować tych placuszków bo brzmi to fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakie sliczne a te kwaituszki sa bjaeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To by mi smakowało na pewno! Często zostaje mi ryżu z obiadu, zrobię pewnie niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie zimowe placuszki :) Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się cieszę , ze je zrobiłaś i że smakowały !:))) Dziękuję za skorzystanie z przepisu z mojego bloga :)))
    Pozdrawiam ciepło :)
    Śliczne zdjęcie !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja dawno nie jadłam placuszków, ryżowe zapowiadają się mniamuśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te placuszki są pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie ;)))

    OdpowiedzUsuń