środa, 2 grudnia 2009

udka po cygańsku



...świetny przepis, ciut zmieniłam bo okazało się że mam może z łyżkę ketchupu (w oryginale jest pół szklanki) wiec dodałam dodatkowo malutki słoiczek przecieru pomidorowego...przepis świetny dziękuję Hani z "GP"


 


5 udek całych lub 10 połówek - posypać vegetą i słodką papryką
1/3 kostki masła
1 cebula pokrojona w kostkę
1 szklanka bulionu
2 łyżki ketchupu
malutki słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki cukru
trochę śliwek suszonych
1 łyżeczka octu
trochę soli
1/2 szklanki powideł śliwkowych



Udka posypać vegetą i papryką. Usmażyć na patelni na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu zagotować. Opieczone udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć i piec w piekarniku około godziny w temp. 180st C

2 komentarze:

  1. Oj, to by mi smakowało! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wierze,ze smakowalo,bo badzo apetyczny przepis :)
    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń