piątek, 8 stycznia 2010

wanilia

DSCF3852

....jakoś tak wyszło sama nie wiem jak ale dopiero w tym roku kupiłam laski wanilii. Jak tylko otworzyłam przesyłkę to od razu zapach rozniósł się po mieszkaniu. Od tej pory można powiedzieć, że stałam się jej fanką i jak tak teraz porównuję cukier waniliowy ze sklepu to dla mnie nie ma on nic wspólnego z prawdziwą wanilią...nawet zapach jest zupełnie inny.

Wanilia jest wiecznie zieloną rośliną (storczykiem), o żółto-białych kwiatach. Pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, ale uprawia się ją też głównie na Madagaskarze, w Meksyku, Puerto Rico.

Wanilia może być używana jako proszek, olejek lub cukier waniliowy. Laskę należy rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodawana jest przede wszystkim do słodkich potraw: ciast, tortów, lodów i wielu deserów, ale również do mięs i sosów. Zrobiłam ostatnio z piersią kurczaka i było pyszneeeee przepis tutaj

5 komentarzy:

  1. Zgadzam się prawdziwa wanilia jest najlepsza a wcale się nie dziwię, że zauważyłaś iż kupowany ma inny zapach. Bo sklepowy to jest cukier wanilinowy a nie waniliowy. A to diametralna różnica :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nieczęsto używam prawdziwej wanilii, ale zawsze to doceniam. A Twojego kurczaka z wanilią zrobię niebawem

    OdpowiedzUsuń
  3. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com8 stycznia 2010 13:49

    KOniecznie musze sama zrobic cukier waniliowy. Masz racje, ten ze sklepow to marna podrobka :)

    Piekne zdjecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też niedawno kupiłam paczkę wanilii i nie mogę nacieszyć się tym zapachem Uwielbiam potrawy z prawdziwą wanilią!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ona za to bardzo ładnie pachną.

    OdpowiedzUsuń