wtorek, 23 lutego 2010

kapusta po punjabsku (pendżabsku)


 ...kolejny przepis z kuchni indyjskiej z "GP". Punjab (ang.), Pendżab (pol.) to stan na północy Indii, sąsiadujący m.in. z Pakistanem i Kaszmirem Kapustę można jeść z chlebem lub jako dodatek do mięs, polecam bo jest bardzo smaczna i szybka do zrobienia. Ja zrobiłam z włoskiej kapusty...przepis w całości kopiuję za Serwusową...






1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2,5cm imbiru
2 zielone chili (ostatecznie można czerwone)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka kurkumy
500g kapusty, dość drobno posiekanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka niesolonego masła




Cebule, chili, czosnek i imbir posiekać drobno nożem, albo w malakserze - byle nie na pastę. Usmażyć na oleju, aby cebula zmiękła, ale nie zbrązowiała się.

Dodać kumin w ziarnach, kurkumę i smażyć minute. Następnie dodać kapustę i wymieszać dokładnie, aby przyprawy ja oblepiły. Dodać resztę przypraw, podlać 4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli wody będzie mało to w trakcie uzupełnić.

Kiedy kapusta jest już miękka, dodać masło, doprawić sola i wymieszać

1 komentarz:

  1. Lubię warzywa z takimi aromatycznymi przyprawami! Smakowita ta kapusta :)

    OdpowiedzUsuń