wtorek, 9 lutego 2010

pizza "Wojtek"


....tak właśnie nazywa się ciasto na które przepis znalazłam tutaj  w zasadzie są tam 3 różne przepisy ja dziś z okazji międzynarodowego "Dnia Pizzy" wybrałam "Wojtka"..;):) i się w "nim" zakochałam, dokładnie jak w opisie ciasto jest z wierzchu chrupiące a środek pulchniutki i miękki. Ciasto smakuje mi nawet bardziej od tego. I postanowiłam że koniecznie muszę kupić kamień do pizzy. Prócz tego są tam jeszcze dwa inne przepisy które wypróbuje również.






1/2 kg mąki
paczka suszonych drożdży
250 ml ciepłej wody
7 łyżek oliwy z oliwek
szczypta cukru
1 łyżeczka soli




Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą, zrobić zagłębienie, wlać drożdże. Zostawić na 15 min. Dodać oliwę. Ugnieść ciasto, dodając resztę ciepłej wody. Piekarnik rozgrzać z kamieniem/blachą do maksymalnej temperatury u mnie 250st nagrzewać minimum 20 minut. Ciasto rozciągać nadając okrągły kształt. NIE WAŁKOWAĆ!!!! Deskę lub łopatę do pizzy posypać semoliną lub krupczatką, położyć na niej spód, nałożyć sos i składniki jakie tam każdy lubi. Zsunąć pizzę do piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczoną pizzę zsuwamy na kratkę i odstawiamy na chwilkę żeby odparowała (inaczej spód będzie zaparzony i straci chrupkość)

Dodatkami dziś były: mozzarella, suszone pomidory, ser żółty, kilka gałązek rozmarynu, kukurydza, brokuły, kolorowa papryka, kilka krążków białej i czerwonej cebuli, plasterki suchej kiełbasy czyli taka pizza wiejska. Sos taki jak zawsze puszka pomidorów, krojonych lub nie, zioła wg uznania: rozmaryn, tymianek, estragon, oregano, majeranek. Wszystko wrzucamy do rondelka i gotujemy, aż nabierze kremowej konsystencji, około 30 min.

10 komentarzy:

  1. Pizza z brokułem... Przepadłam. Zawsze przemycam brokuł na pizzę pomimo niezadowolenia męża :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne dodatki wybrałaś! A takie ciasto też najbardziej lubię - z boków chrupiące, w środku puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com10 lutego 2010 09:58

    Wyglada przepysznie. A takie wlasnie ciasto uwielbiam. Juz zapisalam sobie przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie jest najpyszniejsze...

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo przepysznie wygląda, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykrywacz smaku9 lutego 2011 13:38

    wygląda bardzo smakowicie :) Dodaliśmy kanał RSS na Wykrywaczu, zapraszamy do dodawania nas do listy ulubionych blogów, będziemy się aktualizować z każdą kolejną porcją pysznych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat tego szukałem. Dzięki za fajny wpis - na prawdę ciekawie się go czyta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tomasz wiec zapraszam do korzystania ...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem fanem pizzy, a tutaj już kolejny przepis na nią na Twoim blogu :) Mniam, wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie, też często robię pizzę z brokułem. :D Poza tym pizza to idealne danie do wyczyszczenia lodówki.

    OdpowiedzUsuń