czwartek, 4 lutego 2010

saudyjskie rożki z ciasta francuskiego....

 

 

...rożki są przepyszne zdecydowanie do powtórzenia. Mleko w proszku i wodę można zamienić na szklankę mleka ale wtedy należny użyć trochę więcej cukru. Polewę zrobiłam z połowy porcji i było wystarczająco...

 

 

 

 

ciasto francuskie

nadzienie:

1 szklanka wody
4-5 dużych łyżek mleka w proszku
2 małe łyżeczki cukru
2 łyżki drobniutkiej kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej z naciskiem na kukurydzianą
cukier waniliowy/laska wanilii
2-3 kawałki serka kiri (ale nie koniecznie)

polewa:

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
można dodać kilka kropli soku z cytryny

wodę rozrobić z mlekiem w proszku - zagotować ale nie do wrzenia; dodać cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Mieszać do zgęstnienia, najlepiej jeśli masa jest bardzo gęsta, o wiele gęstsza od budyniu. Ja zrobiłam taką, że aż łyżka stanęła ...;):) Zdjąć z ognia, dodać 2 kostki serka kiri. Wymieszać dokładnie i wystudzić.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10 cm x 10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.

Polewa: wodę, cukier  i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Rożki po wyjęciu z piekarnika skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.

3 komentarze:

  1. To musi być pycha! notuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Z pewnością były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie na tak :)
    z podanej porcji wychodzi ok. 10 rożków, które sa bardzo dobre i szybko znikają.
    Ciężko jest je znaleźć można tylko przez wyszukiwarkę na stronie

    OdpowiedzUsuń