piątek, 5 marca 2010

ziemniaki po mumbajsku....

 

 

...ziemniaki po mumbajsku w/g przepisu Jamiego Oliviera. Jako że ziemniaki są bardzo aromatyczne zjadłam je z upieczoną piersią kurczaka, którą tylko posoliłam i popieprzyłam i z surówką z pora. Danie zdecydowanie do powtórzenia bo jest pyszne...

 

 

 

 

Kilka dużych ziemniaków
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili w proszku
sól
olej do smażenia

Obrane ziemniaki pokroić do dość grubą kostkę i lekko ugotować, ale tak aby nie zmiękły. Nasiona kminu i kolendry utrzeć w moździerzu i wymieszać z pozostałymi przyprawami. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozgrzać olej (dosłownie ze 2 łyżeczki więcej nie potrzeba) wrzucić ziemniaki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać starty imbir. Smażyć do czasu aż ziemniaki otoczone będą chrupiącą, złotą skórką. Posypać natką kolendry ewentualnie jak ktoś nie lubi może posypać natką pietruszki...

11 komentarzy:

  1. Ale pyszne ziemniaki! faktycznie, niewiele do nich trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ziemniaczki:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają, zrezygnowałabym jednak z imbiru na rzecz przyprawy do kurczaka bądź ziemniaków...jakoś nie przepadam za imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ziemniaczki! Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają :) Uwielbiam ziemniaki chyba na każdy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za zwykłymi ziemniakami z masłem nie przedam, ale te mnie zatkały :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm ależ smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi apetytu na coś oryginalnego - jeżeli są tak pyszne jak wyglądają, to dzięki Ci za przepis, spróbuję. Do pieczonego kurczaka jak znalazł, pychotka. Pozdrawiam Izo serdecznie, już wróciłam po dłuższej nieobecności na "blogowisku".

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję wszystkim za komentarze i na prawdę polecam te ziemniaki bo są przepyszne....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń