wtorek, 20 kwietnia 2010

leniwe pierogi

...co tu dużo pisać uwielbiam je, mogłabym jeść i jeść na okrągło, najlepiej smakują mi polane roztopionym masłem z bułka tartą i posypane cukrem mniammm... Zawsze robię na oko, ale dziś zmierzyłam ilość składników. Czasem ser jest rzadki więc należy dosypać trochę mąki...



50 dag białego sera
2 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
bułka tarta
masło



Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia. Polewamy stopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i posypujemy cukrem...

10 komentarzy:

  1. U ciebie leniwe a u mnie twarogowe kopytka:)) Nie powim chętnie bym się zamieniła:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam leniwe i robię je w różnych wariantach. Twoje pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com20 kwietnia 2010 23:23

    Ja tez uwielbiam leniwe. Chodza juz za mna od kilku dni (twarog czeka w lodowce). Ja najbardziej lubie ze smietana i cukrem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja uwielbiam pierogi leniwe z roztopionym masłem,cynamonem i cukrem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Leniwe z cukrem to smak dzieciństwa mojego męża, a ja lubię tylko i wyłącznie na słono.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można mąkę pszenną zastąpić orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasia...oczywiście że można. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. leniwe ale kluski a nie pierogi

    OdpowiedzUsuń
  10. Ona u mnie zawsze były to leniwe pierogi ;) i tak już pozostanie

    OdpowiedzUsuń