środa, 7 kwietnia 2010

naleśniki japońskie



...delikatne cieniutkie naleśniki gotowe w 15 minut. Jak napisała kuchareczka przepis pochodzi z "Twojego Stylu" Najlepsze z konfiturą truskawkową lub wiśniową. Z podanych składników wychodzą 2-4 naleśniki zależy od wielkości patelni....




1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżki wody
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki sake (może być jakikolwiek bezzapachowy alkohol, choć sake jest najlepsza)
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju



Wszystkie składniki mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni cienkie naleśniki....



7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam z mąką kukurydziana, ale pomysł mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze blade, piekne te Wasze naleśniki:))robiłam kiedyś naleśniki z mąki kukurydzianej, ale strrrrrasznie mi sie łamały..może dodatek alkoholu sprawia, ze wychodzą fajne....spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie wyglądają no i niezła alternatywa dla tych wszystkich pozostałości poświatecznych na które już patrzeć nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też już patrzeć nie mogę na poświąteczne smakołyki...;):)

    Aniu może faktycznie alkohol...ja w naleśnikach nie jestem zbyt dobra

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Twoje wyglądają super smacznie, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też nie robiłam naleśników z mąką kukurydzianą, ale prezentują się świetnie!

    OdpowiedzUsuń