sobota, 17 kwietnia 2010

shakshuka


...Shakshouka (shaqshuqa, chakchouka, شكشوكة, שקשוקה) popularne wśród krajów Afryki Północnej danie składające się z jajka smażonego w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i przypraw (kumin, kurkuma, i chilli) zwykle podawane z białym pieczywem. Bardzo ale to bardzo mi smakowało i na pewno będę często robiła...





1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4-5 pomidorów dojrzałych ew pomidory z puszki
4 jajka
Pęczek natki pietruszki
Mały pęczek natki kolendry
Kumin, kurkuma, chili
Sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy



Cebule drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni przesmażyć lekko cebulkę, dodać posiekany czosnek i przyprawy, wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę poddusić kilka minut.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Jeżeli mamy pomidory z puszki należy je dobrze odcedzić. Dodać do duszącej się papryki. Posolić i popieprzyć. Dusić około 6 min aż pomidory prawie się rozpadną i odparuje z nich nadmiar płynu. Należy uważać by nie przypalić. Odłożyć trochę posiekanej natki pietruszki i kolendry do posypania gotowego dania, a resztę wrzucić do pomidorów.

W pomidorach zrobić tyle wgłębień ile mamy jajek, wbić w nie cale jajka, posolić lekko, przykryć pokrywką na chwile. Kiedy białko jest dobrze ścięte Shakshouka jest gotowa (żółtko powinno być w miarę płynne)

Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką i podajemy się na tej samej patelni na której robiliśmy.



6 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda;) Napewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się to danie podoba! Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie i smacznie wygląda to danie, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń