piątek, 21 maja 2010

babka ucierana siostry Anastazji...

babka

...przepis z "Wielkiego żarcia" Trochę długo się do niej zabierałam. W końcu zrobiłam i bardzo dobrze bo ciasto jest dobre i wilgotne. Na początku dałam mniej cukru bo stwierdziłam że jest za dużo, ale po wyciśnięciu soku z całej cytryny spróbowałam i dosypałam, aha i jeszcze dodałam łyżkę esencji waniliowej (wyprodukowałam całe pól litra i gdzie można tam teraz dodaję)


 

 

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru
25 dag margaryny (ja dałam pół na pół z masłem)
6 jajek
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale był cały mały proszek)
rodzynki
1 łyżka kakao
1 łyżka esencji waniliowej


 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki i ubita pianę, lekko wymieszać. Ciasto przelać do foremki, trochę ciasta zostawić, dodać kakao i lekko wymieszać. Wylać na wierzch ciasta.Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 170-180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

19 komentarzy:

  1. Jeśli jest wilgotne to ja się piszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na wilgotną i puszystą. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, bardzo lubię takie ciasta, a Twój wypiek jest mocno kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna !

    Zapraszam do konkursu nr 2
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita ;) Ksiązke siostry Anastazji mam ale jeszcze nigdy nic z niej nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kulinarne fajerwerki22 maja 2010 23:18

    Kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam, jest boska w smaku i w konsystencji!!! bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu..;) miło że i Tobie smakowała...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. babka przepyszna.Zdecydowanie najlepsza ze wszystkich jakie piekłam. Puszysta, wilgotna,delikatna w smaku i aromatyczna.Goraco polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. PRZEPYSZNA, TAKI MAŁY TRIK SOK Z CYTRYNY DOŁOŻYĆ, ALE TRZEBA TO WIEDZIEĆ.
    PIEKĘ JĄ JUŻ CHYBA PIĄTY RAZ.INNEJ JUŻ NIE BĘDĘ.
    SERDECZNIE DZIEKUJĘ ZA OPUBLIKOWANIE PRZEPISU.

    OdpowiedzUsuń
  12. Beato...fajnie że i Tobie smakuje to jedna z tych do których często wracam :))) dziekuje za komentarz

    Kaga...;) cieszę się że smakowała

    OdpowiedzUsuń
  13. Babka przepyszna,jeszcze takiej nie mialam,nie mialam esensji wanieliowej dodalam cukier waniliowy .SUPER POLECAM SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka przepyszna,jeszcze takiej nie mialam,nie mialam esensji wanieliowej dodalam cukier waniliowy .SUPER POLECAM SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  15. Stefii...cieszę się ze smakowała, też jest to jedna z moich ulubionych ;)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam .
    Super przepis , udany wypiek a na dodatek udało mi się upiec bez cukru!!!!!!

    Zamiast cukru dałem proszek do pieczenia firmy Steviapol :)

    Polecam wszystkim nie tylko cukrzykom :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Babka,super!sprawdziłam,polecam,strzał w
    dziesiątkę,w końcu babka która się udaje
    Pozdrawiam serdecznie,
    Estokrotka

    OdpowiedzUsuń
  18. Izuniu a jak zrobiłaś esencje waniliową?

    OdpowiedzUsuń
  19. kupuję 2-3 laski wanilii, rozkrawam je wzdłuż i wkładam do buteleczki z wódką 200ml ;)

    OdpowiedzUsuń