środa, 12 maja 2010

Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe......



....przepis na te naleśniki zobaczyłam u  Iv . Dla mnie są bardzo sytne, nie wiem może to wina tych dwóch warstw...;)  dwa zjem, ale ten drugi już tak ledwo ledwo. Mnie smakują chyba najbardziej bez dodatków ew. cienko posmarowane dżemem. Się na mnie chyba uparły robiłam je już trzy razy i za "Chiny ludowe" nie mogę zrobić takiego zdjęcia jakbym chciała. Więc na razie wrzucam takie jakie mam i niebawem znów zrobię może wtedy uda mi sie poprawić zdjęcie....;)




I warstwa:
1 1/4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki wody o temperaturze pokojowej
1 1/2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczki soli

Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie dodajemu olej, sól i wszystkio mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę.


II warstwa:

1 szklanka mąki
2 duże jajka
1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru

Mąkę wsypujemy do miski. Jajka nalezy roztrzepać z wodą, a nastepnie dodać do mąki. Wszystko ubijamy aż ciasto będzie gładkie. Na końcu wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i również odstawiamy na około godz.


Ja nie odstawiałam ciasta od razu piekłam naleśniki

Oba ciasta ponownie wymieszaj. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem. Pierwszą warstwę ciasta przelewamy na patelnię tak by pokryła cienko całe dno. Smażymy przez około 1 minutę, po czym wlewamy na wierzch drugą warstwę. Smażymy przez koleją minutę lub do momentu, gdy powierzchnia naleśnika zetnie się, odwracamy naleśnika. Smażymy z drugiej strony....

11 komentarzy:

  1. ale piękne !

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie cudne
    Pomysł mi się bardzo podoba:)
    A zdjęcie jest naprawde dobre :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co ma zwiazek z nalesnikiem uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super są te naleśniki.
    Już chyba wiem, co zaserwuję sobie na weekendowe śniadanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się czaję na te naleśniki, bo na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudne te naleśniki, mniam! Chęci mi narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo sie cieszę, że i Tobie smakują! Chyba niedługo je zrobie z pewnym nadzienie:-)
    Pozdrawiam Cie cieplutko!
    P.S zdjęcie bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta wersja naleśników jest mi nieznana, ale zapewne jak czytam bardzo smaczna. Piękne zdjęcia wiosenne, ale gdzie ta wiosna...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne naleśniki, takich jeszcze nie jadłam ;) i śliczne zdjęcia, zwłaszcza te kropelki rosy, cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zielony_guzik19 lipca 2012 13:47

    Ten typ naleśników jeszcze nie jest mi znany. Niedawno opanowałam amerykańskie naleśniki, ale widzę, że przyszedł czas na chińskie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam w sobotę i bardzo mi smakowały warstwa słona i słodka fajnie razem się łączyły. Jako dodatek do naleśników użyłam dżemu truskawkowego i syropu, miodu z mniszka , z którym były jeszcze lepsze. Polecam wszystkim przepis.

    OdpowiedzUsuń