poniedziałek, 24 maja 2010

sernik w kruszonce (Azerbejdżan)

 ...coś pysznego bo któż nie lubi kruszonki i sernika? przepis na ten pyszny serniczek znalazłam jakiś czas temu na blogu "Notatki kulinarne". Ciasto pyszne i błyskawiczne do zrobienia....Można zmniejszyć ilość cukru bo jest słodki, mnie to nie przeszkadza bo lubię :)

 DSCF3699.JPG



kruszonka:
200 g zimnego masła
2 kubki maki
1/2 kubka cukru

Z mąki, cukru i masła wyrabiamy palcami kruszonkę do uzyskania grudek.


masa twarogowa:
500 g twarogu
1 kubek cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego


Jajka ubić z cukrem dodać ser, budyń i esencję waniliową. Wszytko wymieszać. Formę do ciasta (21x26cm)  wyłożyć papierem. Kruszonkę podzielić na 2 części. Na dno formy wyłożyć połowę kruszonki, wylać na to masę twarogową, przykryć resztą kruszonki. Nie dociskać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 35-40 minut, aż wierzch będzie złoto brązowy

10 komentarzy:

  1. fajny przepis :) warty wypróbowania :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. joanna_kuchareczka24 maja 2010 16:43

    To będzie dobre ciasto. Takie też lubię
    pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki w jakiej postaci by nie były smakują prawie wszystkim. Twój też jest smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od teraz ten sernik będzie niemiłosiernie chodził mi po głowie i wywoływał napady głodu.

    Połączenie dwóch rzeczy, które wśród słodkości UBÓSTWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Mniam:)))
    Pewnie kiedyś wypróbuję ten przepisiK:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny musi być ten serniczek!:) super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cukrowawrozka24 maja 2010 22:32

    ser i kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się ten sernik podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek wygląda rewelacyjnie, zwłasza z tą kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, uwielbiam serniki! Ten również wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń