sobota, 19 czerwca 2010

Bobotie...zapiekanka z południowej Afryki

...pierwszy raz przepis ten zobaczyłam w "GP" a podała go Kaiserka. Jest to jeden z przepisów które zobaczyłam i w krótkim czasie zrobiłam. Czytając składniki wiedziałam że musi to być pyszne danie...Zacytuje za Kaiserką kilka linijek o Bobotie... a więc:
"...Bobotie to potrawa kuchni domowej w Południowej Afryce. Jak to z takimi potrawami bywa, jest tyle ich wariacji, ile gospodyń domowych. Bobotie jest daniem z długą tradycją, a przywędrowało do Południowej Afryki z holenderskich kolonii w Indonezji. Można je spotkać w wielu innych krajach Afryki jak: Kenia, Botswana, Nigeria i Zimbabwe. Przepis, ten pochodzi od kucharza, jedynej afrykańskiej restauracji w Sztokholmie "Chakula".




1 kg chudej mielonej jagnięciny lub wołowiny
2 kromki tostowego chleba
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki utartego imbiru
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki curry
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonych moreli
2 jajka
200 ml mleka
sól & pieprz
ewentualnie trochę świeżej kolendry



Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Chleb tostowy namoczyć w mleku. Obrany i drobno posiekany czosnek przysmażyć krótką chwilkę na maśle. Dodać mięso, smażyć, mieszając i rozgniatając większe grudki. Dodać kmin, paprykę, ocet winny, rodzynki, pokrojone drobno morele, sól, pieprz, starty imbir, koncentrat pomidorowy oraz rozmoczony chleb. Starannie mieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. Poddusić ok. 15 minut. Przełożyć do formy żaroodpornej. Jajka wymieszać z mlekiem, w którym moczył się chleb oraz solą i pieprzem na gładką masę. Mieszanką polać mięso, wstawić do piekarnika na max. 40 minut. Powierzchnia ma być ścięta i przyrumieniona. Bobotie kroimy w kawałki i podajemy z żółtym ryżem i sałatą...

20 komentarzy:

  1. Rajciu ,ileż w niej pyszności! I te przyprawy. Musi smakować świetnie, strasznie jestem jej ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna nazwa :) i nie tylko potrawa również wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda ! Potwierdzam nazwa świetna

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko proszę powiedz jeszcze co to jest sos worcestershire? Pierwszy raz o nim słysze :(

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest po prostu BOSKIE, i fajna kompozycja przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wygląda. Trzeba wypróbować. Lubię mięsne zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie , martwi mnie tylko ilość różnych przypraw i smaków, czy one łączą się w jakiś jeden nowy smak? Jak pierwszy raz robiliśmy Piersi Danusi musieliśmy zrezygnować z jednego składnika bo zabijał smaki innych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dobrze zjeść i zarabiać kasę w systemie/ Miesięćznie wygrywam ponad 20000zł dzięki stronie: bogaty - typy . Jest wspaniale/

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis smak lezy niestety w przyprawach , można dodac suszone sliwki lub daktyle? Bo uwielbim miesko polączone z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodka Babeczka5 marca 2013 14:58

    Uwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słodka Babeczka...ja też ;))

    As...dokładnie smak w przyprawach; jasne że można dodac inne owoce niż morele

    Dzim...każdy tak by lubił chyba

    Janek...właśnie dzięki tym przyprawo zapiekanka ma boski smak

    Milena...polecam bo jest na prawde pyszna ;)

    Natencja...dziękuję ;)

    Uhm...sos w któreggo skład wchodzą min ocet słodowy, ocet winny, melasa, cukier, sardela, tamarynda, szalotki, czosnek, przyprawy. Ma korzenny smak. Polecam zakup.

    Ewa...dzięki

    Renatko...dziekuję ;)

    Majana...ojj smakuje wyśmienicie ;)

    Grażynko...dziękuję ;)

    Emma...:) no przyprawam mamy całą gamę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. No i narobiłem sobie smaka na pieczone mięso.

    OdpowiedzUsuń
  13. hm i pomyśleć, że można coś dobrego zrobić z tak chudego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Graj w lotto 20 gr za zaklad

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla kogo takie przepisy.Emerytury mam 1200zł.i martwię się aby mi na chleb starczyło.

    OdpowiedzUsuń
  17. Babcia...a co w tym takiego drogiego?? chyba mięso bo przeciecież wiekszośc przypraw na pewno jest w szufladzie

    Leszek...dziekuje ;)

    Adam...:) ano mozna

    Marcin..no to polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam wczoraj i wyszło bardzo dobre:) Następnym razem dodam jeszcze papryczkę chili, bo trochę brakowało mi ostrości, ale to kwestia gustu.
    Co do sosu worcestershire, to kupiłam go W Realu za 10 zł.
    W przepisie jak by brakuje części składników, które wymianione są w liście, a pisze to tylko dlatego że zorientowałam się w ostatniej chwili i sama nie dodała bym curry i sosu worcestershire:)

    OdpowiedzUsuń
  19. K...dzięki za komentarz i ciesze się ze smakowało. Może rzeczywiscie przy tak dużej ilości skladnikow mi cos umkneło ;)bo zazwyczaj najpierw wszystko szykuję i potem dodaję. Ale dzieki za uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Brzmi całkiem ciekawie, chociaż nie lubię kminu:)

    OdpowiedzUsuń