środa, 28 lipca 2010

ciasto porzeczkowe….


 ...przepis z kalendarza, akurat dostałam porzeczki więc można było wypróbować. Po kilku niepowodzeniach miałam nie korzystać z gazetowych przepisów, ale zrobiłam. Ciasto jest nawet dobre i fajnie wygląda więc mogę śmiało polecić, tylko zmniejszyła bym ilość cukru w cieście w oryginale było 2/3 szklanki tak zrobiłam i jak ja lubię słodkie to ciasto jest za bardzo wiec 0,5 szklanki w zupełności wystarczy...





ciasto
3 żółtka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
5 łyżek mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa bezowa
3 białka
1 szklanka cukru
Wyciśnięty sok z cytryny
Ok. 80 dag czerwonych porzeczek



Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy. Pieczemy w 200st 15 minut.
Porzeczki opłukać, oderwać od gałązek. Schłodzone białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Dodać sok z cytryny, porzeczki i delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze około 20 minut....

18 komentarzy:

  1. Jakie wspaniale letnie ciasto:)Bardzo ladne zdjecie.

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba przyznać że prezentuje się wspaniale. Ta beza mnie po prostu uwodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna Malwinna28 lipca 2010 16:43

    oj tak - ciacho piękne. i ten kolor porzeczek;) ślinka pocieknie nie jednemu łasuchowi.
    pozdrawiam i zapraszam:
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne :) Moja mama takie często robi. Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Boskie ciacho upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. cukrowa wróżka28 lipca 2010 18:15

    widziałam już gdzieś takie. musi być pyszne. słodka beza i kwaskowate porzeczki pewnie świetnie się uzupełniają.
    szkoda tylko, że moje już zniknęły z krzaczków..

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Ta bezowa chmurka jest zachwycająca! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto cudne, apetyczne, ale mi z tego przepisu nie wyszło, kompletna porażka, niestety :( Beza przepadła gdzieś w otchłaniach piekarnika, a z formy wyciekał pyszny sok. Moim zdaniem zbyt dużo porzeczek, ale mogę się mylić. Niewykluczone, że tylko mi nie wyszło :(

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bryniu no szkoda że Ci nie wyszło ja powie szczerze ze jak robiłam byłam pełna obaw bo jak pisałam z przepisów z gazet zawsze coś mi nie wychodziło.

    Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu dla kreatywnych i pomysłowych bloggerów :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. joanna_kuchareczka2 sierpnia 2010 23:28

    Oj tak, porzeczki czerwone w połączeniu z bezą są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności, ślicznie wygląda i zjadłabym kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja je w zeszłym tygodniu upiekłam i bardzo mi smakowało. Miałam tylko mniej porzeczek ale i tak było dobre. Zmniejszyłabym tylko cukier w pianie tak z 1 szkl. na 3/4. Szkoda, że nie ma już porzeczek i nie moge skosztować raz jeszcze.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. zduniaczka..;) cieszę się że i tobie smakował....pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  15. Zastanawiam się jeszcze, jakimi owocami można zastapić porzeczki, bo czekać na ten placek cały rok, to straszne. Myślałam o brzoskwiniach albo może jagodach, jeszcze maliny przyszły mi do głowy. Droga Izo masz jakiś pomysł? Wiem tylko, że w przyszłym roku (jak dożyje) specjalnie zamroże na ten cel troche porzeczek. pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  16. zduniaczko... no mi do tego placka pasują trochę kwaskowe owoce bo jest słodki nie ma co ukrywać, ja tak trochę myślę o jeżynach oo i maliny tez dobry pomysł. Chyba dobry był by też z wiśniami.....:):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. jaka duża ma byc blacha na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  18. dziubolka ja miałam 21x26cm...:)

    OdpowiedzUsuń