poniedziałek, 19 lipca 2010

kremowy sernik na zimno

...minął właśnie drugi rok od pierwszego wpisu na blogu. Chciałam wszystkim, którzy do mnie zaglądają z różnych zakątków świata serdecznie podziękować za odwiedziny i komentarze....

....a co do ciasta to dawno nie robiłam takiego tradycyjnego sernika zimno. Ten sernik jest pyszny delikatny i rozpływa się w ustach....polecam...





100 g cukru pudru
łyżka waniliowego cukru pudru
2 żółtka
4 serki homogenizowane łącznie 600g
120 g miękkiego masła
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 200 ml gorącego mleka
2 opakowania galaretki owocowej
paczka okrągłych biszkoptów
truskawki

Masło ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, serki; wymieszać. Dodajemy przestudzone mleko z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy. W okrągłej tortownicy (u mnie o śr. 22 cm) ułożyć biszkopty, zalać masą. Na stężonej masie ułożyć truskawki, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1/2 l wody...







źródło: " Słodkie inspiracje"

22 komentarze:

  1. Gratulacje i dalszych lat gotowania pyszności !
    A sernik wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sernik na zimno z truskawkami i galaretką zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :):)
    Gratuluję drugiej rocznicy:)
    Ciekawa jestem jestem jak długo ja wytrwam w blogowaniu ;) ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje!!! Życzę kolejnych lat blogowania i wciąż wspaniałych pomysłów na pyszności :)

    Buźka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniki na zimno w lato to idealny deser

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystkiego naj naj naj (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje Iza to jest już coś 2 lata. Sernik na rocznicę wspaniały. Mam nadzieję, że też starczy mi wytrwałości w blogowaniu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję Ci dwóch lat blogowania. Wszystkiego najlepszego.
    Sernik wygląda delikatnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję już2 lat, bo to nie jest mało. Cieszę się, że serniczek Ci posmakował. Pozdrawiam! :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. joanna_kuchareczka20 lipca 2010 12:29

    Gratulacje. To już nie mały staż ;) życzę powodzenia w dalszym blogowaniu i tak pięknych wypieków jak do tej pory :)

    OdpowiedzUsuń
  10. katarzyna_sar20 lipca 2010 22:44

    Piękny serniczek na zimno, takie są najlepsze i z owocami, mniam, pyszotka:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję Wam wszystkim za zostawienie komentarza....:) i w ogóle fajnie że zaglądacie.....buziakiiiiiiiiii:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego naj naj najlepszego z okazji rocznicy BLOGA, życzę kolejnych wspaniały lat i udanych wypieków !:)

    Serniczek rewelacja, wygląda na bardzo kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki na zimno lubię, więc łapczywie zerkam na pyszne zdjęcie :)
    Gratuluję rocznicy !

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja slyszalam ze nie powinno sie dawac surowych jaj do ciast na zimno

    OdpowiedzUsuń
  15. Nice...każdy robi jak uważa ja robię różne musy czekoladowe, kogel-mogel który bardzo lubię a surowe żółtko to podstawa tam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mnie zaciekawiły Twoje przepisy :) planuję zrobić moje pierwsze ciasto (mam 18 lat i wierzcie ze nigdy wcześniej nie robiłam ciasta prócz ciasta marchewkowego i zebry) dla chłopaka właśnie te, więc trzymajcie za mnie kciuki :)) Pozdrawiam :D

    + świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
  17. Serdecznie gratuluję i cieszę się, że jesteś w blogosferze!

    OdpowiedzUsuń
  18. cukrowa wrozka20 czerwca 2014 21:23

    Jeszcze wielu lat blogowania życzę!
    A sernik przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń