wtorek, 13 lipca 2010

semifreddo z bezami

DSCF8930z....semifreddo przepyszny lodowy deser, lekki jak chmurka. W sam raz na upały. Widziałam kilka przepisów np z mascarpone, z czekoladą kombinacji może być wiele dziś zrobiłam w/g tego przepisu z jagodami truskawkami i bezą.
Semifreddo powinno być lekko zmrożone. Według przepisu powinno się je mrozić 2-3 godziny. Jak pisze Alkat jeśli dłużej zostanie w zamrażalniku to przed podaniem należy je pozostawić kilka minut na talerzykach w temperaturze pokojowej, żeby nabrały odpowiedniej temperatury...





500 ml śmietany kremówki (36%)
2 jajka,
6 łyżek drobnego cukru,
1 łyżka cukru waniliowego( a najlepiej ziarenka wanilii)
100 g pokruszonych bez,
owoce




Jajka ubić z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą, prawie białą masę. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do śmietany dodać jajka i ostrożnie wymieszać. Dodać bezy, owoce i delikatnie wymieszać. Prostokątny pojemnik (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą i przelać do niego masę. Schłodzić w zamrażalniku 2-3 godz.
Gotowe semifreddo wyjąć z pojemnika, odwinąć folię i kroić w grube plastry. Ja zostawiłam kilka owoców, rozdrobniłam blenderem i polałam owocowym sosem....

10 komentarzy:

  1. To musi smakować wyśmienicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota! w sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super deser !

    OdpowiedzUsuń
  4. Co ja bym dała za kawałeczek takiego deseru w te upalne dni. Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności u Ciebie Iza. Takiego deseru jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda ten deserek:) zjadłabym z checią, bo taki upał:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, raju! Nie wiedziałam, że semifreddo to taki prosty deser:))Ale bym zjadła.....
    Pozdrowionka ciepluśkie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziekuję za komentarze... powiem Wam że mi się jakoś w tym roku lodów nie chce kupować wolę semifreddo...
    Aniu zrób u mnie przepis ponad rok leżał i żałuje że wcześniej się za niego nie zabrałam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne! To coś dla mnie! pozdro:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wykrywacz smaku17 lutego 2011 21:47

    Hej, Twoje zdjęcie jest 100 na Wykrywaczu!Gratulujemy :D Podlinkowaliśmy Cię na naszym profilu na facebooku http://www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123

    OdpowiedzUsuń