czwartek, 23 września 2010

cukier różany

DSCF0123 (700x525)
...kiedy zobaczyłam ten cukier u chantel wiedziałam, że go zrobię. U rodziców w ogrodzie znalazłam najbardziej bordowy krzak róży zerwałam płatki z dwóch kwiatów i oto mój cukier....



duża garść oczyszczonych płatków różanych
1 szklanka cukru




Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.

Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.

*** Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

18 komentarzy:

  1. Cudo, muszę koniecznie go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. ma fantastyczny kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie kwitną znów róże, to może sobie taki zrobię ?

    OdpowiedzUsuń
  5. cukrowa wróżka23 września 2010 17:32

    Przepiękna barwa!
    I ten różany zapach..

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę się że przepis się przydał :) wygląda przepięknie i uroczo :)

    P.S. należy tylko pamiętać, że jeśli płatki mają białe końcówki to należy je oderwać. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo jaki śliczny róż:)) i w dodatku słodki!:) doskonały dodatek do ciast i deserów:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, napiłabym się takiej różanej herbatki ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł! Ja nie mam takiej róży na ogrodzie więc nie zrobię a szkoda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to super wygląda! A jak musi pachnieć...

    OdpowiedzUsuń
  11. intrygujący! zrobię sobie taki za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. amatorka gotowania17 kwietnia 2011 19:55

    mam pytanie czy te płatki róż to mogą być zwykłych róż z ogrodu ? czy to muszą byc tak jak przy dżemie dzikie róże ?

    OdpowiedzUsuń
  13. jak najbardziej takie właśnie z ogrodu i to najlepiej swojego żeby była pewność iż nie są niczym pryskane. Ja w tym roku planuję różne kolorki zrobić...pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  14. WOW zostałam zaskoczona, nigdy czegoś takiego nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy do zrobienia takiego cukru można użyć płatków z dzikiej róży??? :D
    _______________
    P.S Dziękuje za przepis na sernik- właśnie się piecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ela...oczywiście że można. Daj znać jak wyszedł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Strona ładowała mi się 30 sekund. To chyba nie jest normalne?

    OdpowiedzUsuń