poniedziałek, 11 października 2010

koperek



...koper pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego oraz zachodniej Azji, obecnie jest uprawiany prawie na całym świecie. Tak w skrócie koper ułatwia trawienie, reguluje prace nerek, łagodzi kaszel, dostarcza nam soli mineralnych i witamin min B1, B2 PP, C i A. Tutaj można więcej przeczytać. Ja dodaję koperek gdzie tylko się da. Właśnie pokroiłam i zamroziłam kolejną porcję na zimę....



10 komentarzy:

  1. mój tata po prostu kocha koperek:) nie zje ziemniaczków bez niego;) heh
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja koperek uwielbiam ! Też sobie zamrożę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie koperek na zimę też już zamrożony. Lubimy do wszystkiego, podobnie jak u Ciebie Iza. Za to nie znoszę suszonego, zapachem przypomina mi siano!

    OdpowiedzUsuń
  4. i u mnie zamrożony cały pojemnik :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O kochana, a ja to chetnie bym chciala miec obok kogos, kto docenia uroki ciasta drozdzowego! moi to tak baaardzo srednio...:(

    OdpowiedzUsuń
  6. ilkoja też kocham koperek...
    Grażynko ja co roku pokaźne porcje mrożę...
    Ewo masz rację suszony to już zupełnie inna bajka...
    Lejdi gdyby było bliżej kurierem bym do Ciebie posłała....

    pozdrawiam miło....;)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobry bajer z tym koperkiem

    OdpowiedzUsuń
  8. Koper ma swój unikalny smak, sama często dodaję go gdzie się da.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosze o przepis na mrozony koperek. Pokroic i zmieszac z sola? Tylko taki przepis podaja mi znajomi. Tylko, czy to aby napewno zdrowe? sol nie jest chyba najlepszym komponentem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mroze nawet kolendre jak mam za duzo!

    OdpowiedzUsuń