czwartek, 21 października 2010

smażony makaron z warzywami



...przepis z ulotki z Biedronki, ponoć danie chińskie. Nawet wyszło całkiem smaczne no i szybkie do zrobienia...






200g makaronu ryżowego
4 jajka
2 marchewki
150g białej kapusty (ja dałam na "oko" i z pewnością było jej więcej)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
olej
sól, pieprz
ok 2 cm świeżego imbiru



suchy makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 minut aby zmiękł, po czym odcedzamy. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy rozbełtane jajko, tak żeby powstał cieniutki omlet. Kiedy się zetnie przekładamy omlet na deskę, zwijamy w rulonik i kroimy w paseczki. tak samo smażymy kolejne jajka. Następnie w woku rozgrzewamy kolejna porcje oleju i smażymy zmiażdżony czosnek i imbir, pokrojoną w słupki marchewkę i poszatkowaną kapustę. Po 3 minutach dodajemy makaron , sos sojowy, sos chili i smażymy dalsze 5 minut co jakiś czas mieszając. Danie przed podaniem posypujemy pokrojonymi omletami...

6 komentarzy:

  1. O ja bardzo lubie i jeszcze sos slodko kwasny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. katarzyna-koczwara21 października 2010 02:45

    Takie chinskie lazanki, co? Pisze sie! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza często korzystam z tych Biedronkowych przepisów, ale Twój przepis gdzieś przeoczyłam. Prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne to danie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda u Ciebie!!!
    Aż nabrałam na nie ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zawsze zbieram te przepisy z biedronki. Prezentuje sie bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń