czwartek, 2 grudnia 2010

cygański bigos



...od dawna miałam chęć na tą potrawę, akurat miałam wszystko pod ręką i wreszcie zrobiłam. Fajna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze smaczniejszy...przepis znaleziony na blogu u Kasi...





Składniki na klopsiki:
0,5 kg mielonego
2 cebule
sól, pieprz
2 jajka

Składniki na bigos:
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
2 papryki lub słoik papryki konserwowej
2-3 ogórki konserwowe
pasta pomidorowa (przecier lub pomidory w puszce)
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
sól, pieprz



Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki - 2 cm, jeśli mięso jest zbyt "luźne" można dodać bułkę tartą. Klopsiki usmażyć.

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć., pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej-odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać,jeśli sos jest za gęsty dolać wody, wrzucić klopsiki i na małym ogniu gotować 15-20min...

12 komentarzy:

  1. Iza to jest sycące,apetyczne, jesienne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To taki bigos bez kapusty. Bardzo smaczny, też niedaswno robiłam podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje kubki smakowe właśnie oszalały :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie. Chetnie bym sie skusiła na niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie, takie sycące danie obiadkowe, w sam raz na jesień:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super jedzonko:) i ja wypróbuję przepis, ale dopiero w sobotę:)
    Pozdrówka ciepłe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie jest cudowne, i na pewno oddaje smak tej potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszny ten Twój bigosik:)) mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki bigosik bym nie odmówiła, wygląda przepysznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. odcienieszarości27 kwietnia 2011 17:03

    Zrobiłam niedawno z tego przepisu bo zostały mi usmażone kotlety mielone i nie chciało mi się jeść ich kolejny dzień. Fajna alternatywa. smaczne i do powtórzenia:-) dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń