środa, 15 grudnia 2010

kluski na parze, parowańce, pampuchy

...jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!! moje pierwsze własnoręcznie zrobione parowce. Dziś na słodko z sosem jagodowo-truskawkowym. Z podanych składników wychodzi ok 16 klusek, a korzystałam z przepisu Kasi...




0,5 kg mąki pszennej
ok. 300ml mleka
drożdże ja miałam paczuszkę suchych (8g)
1 jajko
sól, cukier do smaku



mąkę wsypujemy do miski, robimy "dołek" wlewamy połowę ciepłego mleka, wsypujemy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, trochę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wyrosną wbijamy jajko, małą płaską łyżeczkę soli, cukier (ja sypałam "na oko") dolewamy mleko tyle ile zabierze mąka; czasem trzeba więcej czasem mniej. Dokładnie wszystko wyrabiamy ok.10 minut...Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kluski. Można urywać po kawałku ciasta i w rękach (zanurzonych uprzednio w mące) formować kluskę w kształcie kulki. Ja rozciągnęłam ciasto na stole tak na grubość ok 1,5cm i wykrawałam szklaną. Układamy na posypanym mąką stole i znów przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną. Na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę/pieluszkę, obwiązujemy ją wokół sznurkiem i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10-15 min.....



sos jagodowo-truskawkowy:

jagody, truskawki wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Słodzimy do smaku ja posłodziłam miodem i dodałam posiekaną szałwię. Sosik wyszedł pyszny....

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kluchy ! Jadam je raczej do mięsnych sosów, muszę spróbować i na slodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Piękne zdjęcie:) w Twoim wykonaniu wyglądaja o niebo lepiej niż moje ;))
    U nas w domu kluchy na łachu jada się głównie do sosu pieczeniowego, kiedyś muszę podać je na słodko, bo zapowiadają się bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje kluchy na parze wyglądają mega apetycznie z tym sosem, ale mi smaka zrobiłaś :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, pycha, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. One są pyszne. Tez je niedawno robiłam. Uwielbiam je od zawsze, to taki smak dzieciństwa, bo często robiła nam je babcia, jak byliśmy mali.
    jedliśmy je na słodko, ze śmietaną i cukrem. Twoja wersja podania równiez bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa Smaczniutkie.pl16 grudnia 2010 10:49

    Ja kupuję gotowe i podaję do gulaszu. A w przedszkolu mojej córki było to ulubione danie wszystkich dzieci, oczywiście z sosem na słodko śmietanowo-truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły Ci przecudnie, bardzo pulchniutkie! Piękna fotka! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grażynko, Ewo koniecznie spróbujcie na słodko..

    Majanko ja też ze śmietaną jem..;)...

    Andziu, Dagmaro, Anytsujx dziękuje za miłe słowa...

    Kasiu dziękuję za miłe słowa i za ten przepis bo już od jakiegoś czasu miałam chęć zrobić sama ale bałam się że mi nie wyjdą... zresztą zawsze jak chcę zrobić jakiegoś "nowego pewniaka" to do Ciebie zaglądam...;)....

    Pozdrawiam miło wszystkich..........;):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym zjadła... Smak dziecinstwa!

    OdpowiedzUsuń
  10. ten sosik! z nim musza byc rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Izo, ja mam pytanie odnośnie ciasta drożdżowego:) smalec należy dodać roztopiony?

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu nie ja wyjmuje smalec z lodówki, kiedy robię zaczyn z drożdży żeby nie był bardzo twardy i potem bardzo ładnie się wyrabia w cieście... Pozdrawiam;):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za odpowiedż:) zamiaruję je upiec jeszcze w tym tygodniu:)mam nadzieję, że go nie spartolę :D
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu koniecznie napisz jak wyszło...;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcie cudne, a danie musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Smak Poznania7 lutego 2013 14:15

    Moja babcia robi takie, że nikt takich nie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  17. LaboratoriumSmaku2 czerwca 2013 01:44

    Kocham parzaki. Tak się na nie mówiło u mnie w domu. Bywały często latem, na śniadanie, polane słodką śmietaną i posypane cukrem.

    OdpowiedzUsuń