poniedziałek, 14 marca 2011

królewiec...

...przepis na ciasto leżał u mnie prawie rok i żałuję, że wcześniej nie zrobiłam tego ciasta jest pyszneee w przepisie z którego korzystałam krem był z połowy porcji ale jakoś mi się mało wydawało i zrobiłam  z podwójnej porcji...;)

dodam jeszcze że dzieki temu iż nie było mnie praktycznie w weekend w domu został mi kawałek ciasta i dziś jest jeszcze smaczniejsze czyli po 3 dniach...;) 

DSCF1638 (700x525)

 

Placki:
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachę wymiar blachy: 35x25 cm Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.

ciasto biszkoptowe:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.

Krem:
16 dag cukru
3/4 kostki masła
1l mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe

Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń). Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć. Najlepiej zrobić dzień lub dwa wcześniej, a w dniu podania polać polewą...

polewa:
200 g białej czekolady
5-6 łyżek śmietany kremówki

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dokładnie wymieszać

 

źródło: "Futerkowe przygody w kuchni"

20 komentarzy:

  1. ja robie to ciasto ad lat jest prosciutkie i najlepsze na 2-3 dzien, nadaje sie tez swietnie do mrozenia jest pozniej chyba jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodziutkie Okazje15 marca 2011 04:03

    Piękne ciasto!!!!!!! Poproszę kawałek...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia takiego robi!jest cudowny! piękne zdjęcia i wygląda na prawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda niezwykle reprezentacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mary...częstuj się..;)

    Gogonia...dokładnie najlepsze po kilku dniach

    Judik...dziękuję..;)

    Myniolinka... dzięki wygląda fajnie i jest na prawdę smaczne..;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pracochłonne! Ale widać, że pyszne :) Częstuję się.

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu...;) częstuj sie prosze

    OdpowiedzUsuń
  8. Iza kilka tygodni mnie nie było a tu takie u Ciebie pyszności. Królewiec znam, aż się boję policzyć ile to już lat funkcjonuje w mojej rodzinie(ulubione ciasto mojej mamy) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewo...:) właśnie zerkałam do Ciebie i się zastanawiałam gdzie się podziewasz. A ciasto u mnie w rodzinie również zagości na stałe...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki śliczny Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Biedr_ona Ewa20 marca 2011 20:31

    Ehh.. jak ja dawno tego pysznego ciasta nie jadłam.. żałuję ;-( Poproszę kawałek ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu...;) dziękuje

    Ewo...częstuj się proszę...;)

    OdpowiedzUsuń
  13. piękny ,pyszny ..taki równiutki,ja to ukroic nigdy ciasta prosto nie umiem.u cibie jak z cukierni..

    OdpowiedzUsuń
  14. kuchennefascynacje12 czerwca 2011 22:08

    Babcia zawsze robi dla mnie to ciacho bo wie,że wnusia je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. moja babcia takze robi dla mnie to ciasto :) uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Karolina...:))nic tylko pozazdrościć babci

    Kuchennefascynacje...:))) prawda ze pyszne?

    Natalia...dziekuję ;) ja też nie umiem ale to ciasto się kroi znakomicie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  17. A jakie wymiary ma mieć blacha?

    OdpowiedzUsuń
  18. Tila...blacha duża 25x35cm

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję:)Mam zatem pomysł na ciasto na weekend.
    Miód...mniam

    OdpowiedzUsuń
  20. pychotka, palce lizać, raz w m-c robię.

    OdpowiedzUsuń