piątek, 6 maja 2011

ezogelin corbasi...

 

 

...pyszna turecka zupa i to jest właśnie to takie zupy bardziej lubię nie jakaś tam pokrzywowe. Zupę robi się szybko i składniki zawsze są pod ręką; przynajmniej u mnie. Zupa wędruje do akcji F1 od kuchni a w ten weekend mamy Grand Prix Turcji na torze w Stambule...

 

 

 

 

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki kaszy bulghur
1 posiekana cebula
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
2 łyżeczki suszonej mięty
1-2 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżki masła
6 szklanek wody lub bulionu
sól, pieprz do smaku
cytryna pokrojona na ćwiartki

Zagotować 6 szklanek wody lub bulionu. Dodać soczewicę i kaszę bulgur i gotować 20 minut. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i gotować kolejne 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, czerwona paprykę oraz miętę, wymieszać. W międzyczasie zrobić zasmażkę z mąki i masła. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę i mieszać do gładkiej konsystencji. Zasmażkę dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Podawać z pieczywem.

 

                         

 

20 komentarzy:

  1. Słodziutkie Okazje6 maja 2011 17:50

    Mam ochotę na taką zupę..smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwino...;)dziękuję, mnie też nie trza namawiać;)

    Natalio...tak ta zupa jest pyszna dzięki za miłe słowa

    Kasiu...ooo tak tą polecam z czystym sumieniem bo wydaje mi się że lubimy podobne smaki;):)

    Matecki...hihih no niestety mogę poczęstować tylko wirtualnie...;) dziękuję za odwiedziny

    Mary...dziękuję w takim razie częstuj się proszę


    ....pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, co za pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trzcinowisko6 maja 2011 21:04

    Takie lubię:))) bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Biedr_ona Ewa7 maja 2011 00:06

    Mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny kolor. Skoro z soczewicy to pewnie bardzo sycąca.

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę o jedną porcję i dla mnie, uwielbiam zupę z gdzie jest soczewica ... pycha !:)

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Justynko...częstuj, się ja tez lubię
    wszystko co z soczewicą...;)

    Ewo...:) ojj tak tak mniammmm

    Grażynko...dziekuję i potwierdzam

    Kabamaiga...zgadza się:)

    Trzcinowisko...to zupełnie tak jak i ja

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Iza u Ciebie zawsze ciekawie i orientalnie. Zupa ciekawa, zawsze to coś nowego w codziennym czasami już monotonnym jadłospisie :)Przynajmniej tak u mnie bywa, kiedy dzieci jedzą trzy zupy...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo...dziekuję..;) ja lubię właśnie takie smaki a czasem tą zupę robię na bazie zwykłej pomidorówki...;) jak ktoś nie lubi można sobie w garnuszek odlać i tak właśnie zrobić...pozdrawiam;):)

    OdpowiedzUsuń
  11. aleksandragab7 maja 2011 19:43

    ojj.. wygląda pysznie, sama bym się na taką zupkę rzuciła :) a co do spaghetti carbonara, to naprawdę polecam, szczególnie gdy ktoś lubi boczek.. można się zajadać :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo, jak z soczewicą, to coś dla mnie!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie! Bardzo lubię czerwoną soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aleksandro...dziękuję a spaghetti właśnie muszę w końcu zrobić;)

    Flusso, Aniu...i ja też lubię i ta zupa weszła na stałe do mojego menu


    ...pozdrowienia....

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio u Ciebie bardzo egzotycznie:)Fajne smaki prezentujesz:) Bardzo mi się podoba ta zupka, oj bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Judik...;) dziekuję lubię takie własnie smaki...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. chantel...;)pożywna, pożywna to prawda ostatnio uzależniona jestem od soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  19. Z chęcią bym zrobila taką zupkę tylko nie wiem czy dostanę kaszę bulghur .Czy można zamienić na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  20. Lutko na pewno spotkasz w "Kuchnie Świata" ale myślę że spokojnie można zastąpić kus-kusem ;))) pozdrawiam i zupę polecam;)

    OdpowiedzUsuń