niedziela, 31 lipca 2011

tort Dobos

 ...wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C.Dobos. Trochę z nim roboty, miałam też mały wypadek; włożyłam nieumyślnie palec do gorącego karmelu:P dlatego tez wykończony jest byle jak. To nie moje smaki, ale goście zjedli, niektórzy z dokładką..

 


Ciasto:
20 dag cukru
20 dag mąki
7 jajek
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki ciepłej wody
5 dag cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
masło do formy

Krem czekoladowy:
28 dag masła
20 dag cukru
woda
szczypta soli
5 dag kakao
1 łyżeczka rumu
1 cukier waniliowy
3 dag kakao do posypania

Glazura:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody


żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj masłem spód tortownicy (ja piekłam na papierze) Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia. Zrób masę cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź. Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem. Resztę masy włóż do lodówki.
Zrób glazurę: cukier z wodą gotować na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut, aż syrop będzie miał zloty kolor. Polać wierzch tortu. W oryginale jen placek jest polany glazurą, pocięty na trójkąty i ułożone one są na torcie...







   

źródło: "Ugotuj to"

20 komentarzy:

  1. O rany jaki tort!:) Jestem pod ogromnym wrażeniem!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie... ten tort wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda niesamowicie! niesamowicie efektownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justynko...;) dzieki no następnym razem zapraszam bo wszystko zjedli;)
    Pluskotka... mnie lenistwo naszło właśnie po;)
    Tastefully...dziekuję;)
    Judik...dzieki, ja lubie takie przekładane ciacha robić;)
    Degustatorka...dziekuje pieknie;)
    Kejt...faktycznie wygląda fajnie tylko mi jakoś nie smakuje;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie - bombaa! ;) Oj, zjadłabym kawałek.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo świetny tort! mialam jedno podejscie do Dobosa, niestety nieudane, następnym razem skorzystam z tego przepisu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie wygląda. Nieźle się napracowałaś! Ale wygląda na to, że warto było:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mhmh... zapowiada się niezły kąsek na wieczorne rozkoszowanie się ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mimo wypadku wyszedł pięknie

    OdpowiedzUsuń
  11. Karolino...dziękuje pięknie:)
    Białoczarna...dziękuje, jak zrobisz daj znać jak wyszedł;)
    Asiek...dziękuję pracy nie było tak dużo co to nudne pieczenie placków :)
    Ewo...:)hahah ile potem kcal trza spalić;)
    Lutko...dziękuję;) a wypadek na własne życzenie był...;)


    ***pozdrawiam***

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się cudnie! Zjadłabym z ogromną chęcią taki kawałek tortu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Flusso...:) dziekuję;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, rany! Ten tort robię od 10 lat i zrobić nie mogę:) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu...;) powiem szczerze żę mnie nie podszedł do gustu ale goście byli zachwyceni;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaraz zjem monitor!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wspaniale! A czemu Tobie nie podszedł?
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  18. Asiu...wiesz no sama nie wiem niby krem czekoladowy lubię biszkopt też lubię ale ja to chyba wolę bardziej tradycyjne torty:)) zrobiłam w/g przepisu i mnie brakowało nasączenia alkoholem:)))
    Qualietta...;) nie jedz kochana bo do kogo będę zaglądała;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jadłam go na Węgrzech i też nie przypadł mi do gustu, chociaż wygląda obiecująco.

    OdpowiedzUsuń
  20. Karolino...;) musiałam zrobic i sie osobiście przekonać;))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń