niedziela, 21 sierpnia 2011

cytrynowy kurczak z miodem G. Ramseya....

 

 

...przepis na tego świetnego kurczaka znalazłam na blogu "Domek z piernika" Nam bardzo smakował i często go powtarzam... 


 


 

 

4 części kurczaka
2 ząbki czosnku zgniecione
pół cytryny
odrobina octu winnego
pieprz
sól
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki miodu
oliwa do smażenia
tymianek świeży

 

 

Mięso lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oliwie na ostrym ogniu. Dodać sos sojowy, czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać cytrynę oraz 1/3 szklanki wody. Mięso dusić pod przykryciem mniej więcej 20 minut. Dodać tymianek, trochę soli i pieprzu. Smażyć jeszcze przez 10 minut, Dodać miód i smażymy 5 minut. Doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny, w zależności jaki smak bardziej lubimy.

20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na smaczny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie i jaki prosty przepis! musze wyprobowac. Ostatnio pieklam Twojego "Michałka" (rewelacja), a teraz studzi sie sernik marmurkowy....swietne przepisy,bede korzystac dalej!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama kiedyś robiła skrzydełka w miodzie, ale mi nie smakowały.. Może twój kurczaczek byłby lepszy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności robisz, palce lizać, cudowny objdek !:)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mad...dziekuję za komentarz i miło mi bardzo, że ktoś korzysta z przepisów a "Michałek" to jedno z moich ulubionych ciast;) które często powtarzam
    Justyno...dziekuję bardzo...;)
    Karolino...to już kwestia gustu tu nie dużo daje sie miodu i jego smak nie jest aż tak bardzo wyczuwalny;)
    Degustatorko...dziekuję:)
    Marysia...słyszałam też o kurczaku w herbacie ale nie robiłam;)

    ***pozdrawiam***

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dziś zrobiłam sobie na obiad patisony. :) Kurczaczek bardzo niedzielnie mi się kojarzy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pyszne połączenie smaków:) Kurczak musiał być bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Iza bardzo ciekawa wersja duszonego kurczaka. Ja również lubię połączenia mięsa ze słodkim, a do tego jeszcze przełamanie słodyczy cytryną - świetne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię czasem kurczaka w podobnych smakach - pyszny jest ! Twój bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mhmmh.. cytrynowy? Jeszcze nie miałam okazji takiego zjeść, ale jak widać jeszcze wszystko przede mną. Nic straconego ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle wygląda rewelacyjnie :-) Nie miałam jeszcze okazji spróbować połączenia takich smaków.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tastefully...dziękuję, a kurczaka polecam;)
    Ewa...więc może się skusisz?:)
    Grażynko...dziękuje bardzo a co do kurczaka masz rację;)
    Ewa...dziękuję jak już wspomniałam często go robię bo szybki i smaczny;:)a to się liczy
    Judik...to prawda:) polecam spróbowania
    Pluskotka....ja jak potrzebuję coś na szybko to przeważnie właśnie kurczaka robię;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie do wypróbowania!!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musi być przepyszny. Składniki dania mówią same za siebie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna propozycja :) KUrczak z miodem i to cytrynowy, pewnie pyszny :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo apetycznie :-) A jestem przed obiadem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Asia...to wpadaj do mnie po niedzieli na pewno znów będzie;)
    Majanka...jak ktos lubi takie smaki to się nie zawiedzie;)
    Mary...polecam wypróbuj:)
    Qualietta...ojj to prawda;)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedy do Ciebie nie zajrzę to znów same pyszności :) mogłabyś być moją siostrą,albo mamą to wtedy bezkarnie bym się zajadała tymi wspaniałościami :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Russkaya...;) dzięki to ja Cię virtualnie adoptuję:)))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. pieczarka mySia31 sierpnia 2011 12:30

    Jestes mistrzynia pysznosci ;D

    OdpowiedzUsuń