piątek, 12 sierpnia 2011

piersi kurczaka w porach



...szybki i smaczny pomysł na obiad, ja często powtarzam z kurczakiem, raz tez robiłam z rybą...





podwójna pierś z kurczaka
1 duży por
1 cytryna (otarta skórka)
2-3 łyżeczki curry
mała śmietana 18%lub 22%
pieprz , sól




piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na oleju, aż staną się białe, posypujemy jak ktoś chce vegetą, na to wsypujemy pokrojonego w talarki pora ( może być bardzo dużo) i starta skórkę z 1 cytryny. Ja wycisnęłam jeszcze sok z połowy cytryny, podlewamy troszkę wodą, ale nie za dużo. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy gaz - musi się poddusić. W trakcie duszenia całość posypujemy curry można dodać więcej niż w przepisie zależy jak kto lubi. Zalewamy śmietaną i jeszcze trochę dusimy. Podajemy z ryżem.

20 komentarzy:

  1. świetny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piegusku...ojj dziękuję a kolor rzeczywiście fajny:)
    Pluskotko...mam nadzieję ze jeszcze spróbujesz;)
    Degustatorko...dziękuję i polecam
    Justynko...dzięki wielkie

    OdpowiedzUsuń
  3. o pycha!!!takie dania uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda! No i niesamowicie proste w wykonaniu, a to duży plus:)
    Pozdrawiam cieplutko! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. a to smaczne musi być!

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalia...wiec polecam może sie skusisz
    Aniu...oo tak:) masz racje
    Nobleva...zgadza sie jest:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny ten kurczak "na zielono" musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mm, wyglada smacznie.
    zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mhmh.. piersi z kurczaka.. zjadłabym sobie ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo...polecam bo to smaczne danie;)
    Fanka...dziękuję;)
    Flusso... no kolorek fajny;) i całość smaczna

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie obiadki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh tak! kurczak,pory! mniam ;)
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Angelika...mnie ona bardzo smakuje;) również

    Judik...ja też;)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. ..a ta śmietanka to słodka ma być?:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Panna Nikt....ja dodaje kwaśną ale jeśli wolisz może być i słodka

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłem dzisiaj..

    Naprawdę polecam szybko się robi, zajęło mi to niespełna 25 minut

    co prawda użyłem śmietany do deserów,ale efekt znakomity.

    Pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marcin...cieszę się że smakowało, i dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  18. Wypróbowałam dzisiaj ten przepis :) Dla odmiany podałam go z kuskusem zamiast ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Polecam dodać świeżą papryczkę chilli, całkowicie zmieloną, dodaje wyrazistości potrawie, naprawdę polecam!!! BTW bardzo fajny przepis i smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja zrobiłam bez skórki cytrynowej - jedynie z sokiem z cytryny i bez śmietany. Ze względu na dietę bez ryżu także i było pyszne :) Na pewno to danie na stałe zagości w moim jadłospisie!

    OdpowiedzUsuń