poniedziałek, 12 grudnia 2011

placek drożdżowy z wanilią


 ...przepis na ciasto znaleziony kiedyś gdzieś w internecie niestety źródła nie pamiętam już. Jak dla mnie znakomity. Powiem tak jadłam wiele drożdżowców ale ten jest najlepszy!!!!! Jak mam laski wanilii to zamiast cukru waniliowego właśnie dodaję jej ziarenka. 








4,5 szklanki mąki
8 dkg drożdży
350 ml mleka
4 żółtka
2 całe jajka
15 dkg cukru
1/2 kostki masła
35 ml oleju
rodzynki
1 łyżeczka soli
wanilia
otarta skórka z 2 cytryn


kruszonka ( ja robiłam na oko)
100g mąki
60g rozpuszczonego masła chłodnego
60g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego.(wszystkie składniki razem mieszamy)i rozdrabniamy rękoma i mamy kruszonkę.




Przesianą mąkę wsypać do miski, roztopić margarynę, dodać do niej olej. Przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy jajka z resztą cukru. Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, sól i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie wyrobić ręką, pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące, rodzynki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego. Pieczemy w 180st, gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy, ciacho jest upieczone....





                                          

33 komentarze:

  1. Robiłam i wyszło wyśmienite, pachniało niesamowicie w domu. Zmodyfikowałam jedynie to że dodałam trochę aromatu cytrynowego. zdecydowanie do powtórzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Asci...dziekuje za komentarz i ciesze się że smakowalo...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ciasta:) Proste i bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zapraszam na mojego bloga a na nim przepis na FUGE

    POZDRAWIAM pierniczek65

    wypieki-agi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna! Uwielbiam drożdżowe ciasta. Takie proste w szczególności:) Pachnące i puchate ze szklaneczką mleka lub kakao... Pyszności...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny drożdżowiec, palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspania ciasto ..., przepis zapisuję, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne ciacho, zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Degustatorka...dziękuję, więc się częstuj:)

    Justynko...dziękuje a placek na prawdę szczerze polecam

    Kasiu...dziękuję;)

    Asiek...dziekuję:) ja lubię jak i Ty ze szklanką ciepłego mleka

    Aga..dzieki

    Atina...ja też;) i do tego może poleżeć, chociaż u mnie to raczej nie ma prawa bytu

    Zauberi...ojj pachniało..;)

    Mysiu...dziękuję, ja też lubię drożdżowe wypieki;)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. No i zapachniało mi drożdżowym i wanilią :) Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Patrząc na składniki, to musi być pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. RainDrop...dziękuję

    Patrycjo..dziękuję po wszelkich poszukiwaniach wreszcie trafiłam na idealne dla mnie ciasto drożdżowe

    Szarlotku...dziękuję bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecie wszyscy wiemy, że drożdżowe.. to takie cudowne! ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewo...o tak ja co jakiś czas do niego wracam;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto wygląda pysznie, bardzo chcę je wypróbować:) ale mam pytanie w kwestii masła, w przepisie chodzi o 1/2 kostki? z gory dziekuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu tak dokładnie 1/2 kostki zaraz poprawiam a ciasto polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. ojejku! jak szybko odpowiedziałaś:) kurcze, bardzo dziękuję!! przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Gosiu...:))) akurat byłam przy komputerze. Jak zrobisz koniecznie daj znac czy smakował...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo dobre ciasto wyszło, bede korzytsała z przepisów

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda cudownie, kocham drożdżowe wypieki.
    Mam pytanie, czy ciasto wykładamy do jednej keksówki, czy do dwóch?
    Chcę wypróbować ten przepis. Serdecznie pozdrawiam 💕 Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  22. Do dwoch keksowek, prosze dac znac jak smakowal. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. Mam znowu pytanie. W przepisie jest 4 ,5 szklanki mąki.
    Szklanka to 200, czy 250. Z góry dziękuję za odpowiedź .
    W tym tygodniu w piątek chcę zrobić to cudne ciasto.
    Serdecznie pozdrawiam 💕 Miłego dnia 💕

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie drożdżowe robiła moja Mama :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto wyśmienite. Parę razy już je robiłam i zawsze efekt był rewelacyjny. Najlepsze i bardzo łatwe do wykonania ciasto drożdżowe. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. dziękuję i cieszę się że smakuju, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Dzień dobry, czy to porcja na dwie keksówki 11x35?

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie piekę to ciasto, ale było trochę rzadkie. Może to kwestia mąki, bo użyłam mąki typu 550, podobno to najlepsza do takiego ciasta. Czy jak Pani je wyrabia to jest zawarte?

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam.W opisie składników na drożdżowca jest 1/2 kostki masła, a w opisie wykonania- 1/2 kostki margaryny. Gramatura kostki jednego i drugiego tłuszczu różni się wagowo. Jaki tłuszcz należy użyć do wypieku tego ciasta? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różni się niewiele . Wiadomo na maśle będzie smaczniejsze. Więc można dać taki jaki akurat mamy

      Usuń