środa, 15 lutego 2012

anda masala...

 

 

...indyjskie curry z jajkami. Kiedy zobaczyłam je u Ani od razu wiedziałam że zrobię i znów jest tak jak lubię szybko i smacznie, więc polecam!!! Popatrzyłam jeszcze w internecie podobne przepisy i w kilku powtarzał się cynamon więc go również dodałam. Podałam je z równie błyskawicznymi do zrobienia chlebkami roti...

 

 


 

źródło: "Pyszne jedzonko"

 

 

ghee
2 duże cebule drobno posiekane
400g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki puree pomidorowego (niekoniecznie)
sól
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka  kuminu mielonego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki cynamonu

Na rozgrzanym ghee smażymy cebulę, aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy  i smażymy mieszając 10 minut dodając trochę wody. Następnie dodajemy pomidory i puree pomidorowe,
gotujemy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Solimy do smaku. Dodajemy ugotowane, obrane jajka i podgrzewamy, aż staną się gorące. Podajemy od razu  posypane natką kolendry z ryżem basmatii bądź roti.

20 komentarzy:

  1. Kolor świetny.. nie pomyślałabym, że może takie danie podać z ugotowanym na twardo jajem ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza, strasznie się cieszę, że je zrobiłaś i że Ci smakowało:)) Nawet moja córka, która nie lubi gotowanych jajek z chęcią je zjadła. A ja teraz bym zjadła je znowu :D
    Uściski kochana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajecznego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Można się wprosic do Ciebie na takie jedzonko?:) PYCHA!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Judik...no pewnie zapraszam ;)))

    Kabamaiga...:) może się kiedyś skusisz i TY

    Aniu...bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz zrobię..;)

    Ewo...dziekuję, można moża i jest smaczne na dodatek

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, jeszcze nie jadłam curry z jajkami, a uwielbiam kuchnię indyjską. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To cieszę sie bardzo :-) a ja jeszcze mam w planach ziemniaczano-jajeczne z "Kuchni".
    Miłej niedzielki Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za widok, co za kolory, wygląda obłędnie, buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolory bardzo zachęcające. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smacznie to wygląda, chyba będę dziś próbować zrobić chlebki roti wg Twojego przepisu, a na takie curry przyjdzie czas. Próbuję przełamać swoje tradycyjne obiadki:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu...jak zrobisz daj znać :)a to danie również polecam

    Pluskotka...dzieki ;)

    Justynko...dziękuję bardzo ;)))

    Aniu...:) wiec będę czekała na wpis i pewnie też wypróbuję ;)

    Kasiu...polecam do zrobienia tym bardziej że chwilkę na to potrzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie się prezentują. Wspaniały kolor!

    OdpowiedzUsuń
  13. patrzę tak na ten przepis i zastananawiam się co to jest "ghee" ;) teraz już wiem, że chodzi po prostu o masło klarowane :) kupujesz gotowe? czy robisz sama? przepis jest tak apetyczny ze dzis zrobię to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Reniu...dokładnie sklarowane masło ;)ja robię sama czesto jak spotkam prawdziwe masło w "promocji" kupuje kilka kostek i klaruje, w sklepie widzialam tez gotowe ale trochę drogie mi sie wydaje. A danie polecam jak zrobisz daj znac czy smakowało

    Chanya...dziekuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. tez lubie curry z jajkami:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Iza u Ciebie kilka dni nie byłam a tu takie pyszności zdążyłaś przygotować. Robiłam kiedyś coś podobnego, ale z jajkiem sadzonym i bez takiej ilości przypraw. Smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  17. No no, tak smakowitych jajek nie widziałem jeszcze :D Muszę na śniadanie kiedyś zrobić ...

    OdpowiedzUsuń
  18. Franc...dziękuję, a danie polecam

    Ewa...dziekuję za miłe słowa ja lubię tego typu dania;)

    Monika...;) to tak jak i ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. adrianamilner15 marca 2012 00:37

    Bardzo ciekawe bardzo ;) muszę wypróbować, bo wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Gotuj z Cukiereczkiem1 stycznia 2013 12:20

    wygląda super :) muszę się skusić na to danie ;)

    OdpowiedzUsuń