wtorek, 6 marca 2012

tahini طحينة

...tahini طحينة tahina, tą sezamową pastę często spotykamy w kuchni bliskowschodniej, jest min jednym ze składników humusu. Po dodaniu miodu bądź cukru świetnie smakuje z pieczywem. Możemy ją kupić, lub zrobić samemu zajmuje to chwilkę i może poleżeć dłuższy czas w lodówce. 



DSCF5192nn (533x710)



2 szklanki sezamu
2-3 łyżki oleju sezamowego/oliwy



sezam prażymy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 8-10 minut; w miedzy czasie ze dwa razy poruszając blachą aby sezam nam się za bardzo nie spiekł. Następnie przesypujemy do blendera, miksujemy dodajemy olej i dalej miksujemy na gładką pastę

20 komentarzy:

  1. Kinga...tak robiłam blenderem miksowałam ok 6-7 minut tak z przerwami na odgarnięcie pasty z nozy.

    Moniko...i jest pyszne uwierz ;)

    Majanko...zrób koniecznie ;)

    Grażynko...:) dziekuje i polecam

    Patrycjo...ja też nie i teraz żałuję ze nie robiłam tego prędzej

    Agnieszko... z dodatkiem np miodu czy cukru świetnie smakuje z chlebem, ja wyjadałam łyżeczką wprost ze słoika (w smaku przypomina chałwę) dodajemy także do humusu i innych potraw z kuchni arabskiej

    Judik...zrób koniecznie ja też pierwszy raz robilam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz wiem już jakie to proste bo nazwa zawsze mnie zastanawiała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tahini? Uwielbiam!!!!
    Ja nawet nią smaruje chleb:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za recepturę! ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale łatwizna .Zapisuję do zrobienia.Z chęcią bym się podłączyła do tego słoiczka

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie czytałam o tej paście ostatnio ciewaka jestem jej smaku muszę w tureckim sklpie poszukać, na pewno smakuje pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa jest najlepsza. Cudna łyżeczka

    OdpowiedzUsuń
  8. degustatorka9 marca 2012 09:00

    Ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  9. katarzyna-koczwara9 marca 2012 09:38

    Tahine jadam od lat, ale w zyciu bym nie wpadla na to, ze mozna ja tak latwo zrobic! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu...ano można, można i zrób kiedyś sama to chociaż powiesz czy sklepowa czy domowa lepsza ;)))

    Degustatorka...:) polecam do zrobienia ;)

    Kabamaiga...dziękuję za łyżeczkę ;)) a sklepowiej nie jadłam kiedys kupię tak dla porównania

    Looka...poszukaj i spróbuj koniecznie, warto samemu sie przekonać

    Mary...ja już też!

    Lutko...no łatwizna, ja nie wiem czemu tak dlugo się czaiłam żeby ją zrobić ;)

    Ewo...:)) zrób koniecznie ;)

    Margot...mnie też bardzo posmakowała i wyjadam łyzką ze słoika ;))

    GastroMonia...no proste, proste :) to też był moj pierwszy raz!

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja jak głupia ostatnio biegałam po sklepach w poszukiwaniu pasty! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. faktycznie łatwe, a na humus zbieram się od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nigdy nie jadłam takiej pasty, muszę chyba spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Agata...spróbuj koniecznie ;))

    Chantel...no ja też ze względu na humus zrobiłam ;))

    Beatko...;) no ja niestety musiałam zrobić bo u mnie tego w sklepach nie ma


    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. adrianamilner15 marca 2012 00:33

    Uwielbiam poznawać nowe przepisy, a ten widzę pierwszy raz! Oczywiście muszę sama przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam tahini! W jakim sklepie można je dostać? Nie mam jeszcze blendera, więc nie zrobię na razie w domu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Asiu na pewno w "Kuchniach świata" ale i czasem w marketach bywa. Niestety u mnie takich sklepow brak wiec musiałam sama zrobić ;)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam ją właśnie do hummusu, samej nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Karolino...spróbuj bo jest na prawdę pyszna :)

    OdpowiedzUsuń