środa, 4 kwietnia 2012

ciasto Żonkil

...to ciasto czekało rok i wreszcie się doczekało ;) Powiem szczerze że bałam się iż coś nie wyjdzie ale jakoś wyszło. Fajnie wygląda w sam raz na święta wielkanocne. Taka moja uwaga ciasto to lepiej piec bez termoobiegu bo dość szybko się rumieni co widać na zdjęciu.
To mój ostatni wpis przed świętami więc wszystkim odwiedzającym mój blog życzę

Radosnych Świąt Wielkanocnych!!!!!





Ciasto białe:
6 białek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar (lub 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny),
1/2 łyżeczki soli,
3/4 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej),
1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub kilka kropel oleju waniliowego



Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól,
ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.
Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek.
Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.



Ciasto żółte:
6 żółtek,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego i tę wersję polecam),
1/4 łyżeczka soli,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wrzącej wody



Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).
Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego. Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć
(przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.



źródło: "Niebieska Pistacja"

20 komentarzy:

  1. Zdrowych, Wesołych i smacznych Swiąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, radosnych i zdrowych świąt dla Ciebie i Rodzinki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Russkaya...dziekuję ;)))

    Agato...dziękuje bardzo ;))

    Lutka...dziękuję pięknie :)

    Kasiu...no ja też własnie tylko muszę troche foremek kupic bo mam jedną ;)) i dziękuję za zyczenia

    Zjedz_mnie...dziekuję ;)))

    Ewo...haha noo rok rok;) bo tak sobie pomyślałam że w sam raz na Wielkanoc będzie;)))

    Degustatorka...dziekuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie Ci wyszło to ciacho :)
    Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda pięknie. Zdrowych Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od razu przypomniało mi twoje ciasto o Tulipanie, który kiedyś planowałam upiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesołych, pogodnych i radosnych Świąt!!! a ciasto wspaniale Ci wyszło. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałych świat:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wesolych i slodkich swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wesołych i smakowitych Świąt Ci życzę:)
    Babka świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowych i spokojnych Świat! :-) A ciacho śliczne, takie słoneczne i na pewno pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny wyszedł ten żokil :)
    Dziękuję pięknie za życzenia, ja Tobie również życzę Dobrych, Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Flusso...dzieki, sama wiesz że sie obawiałam ;))

    Asiu...dziekuję ;) a kolorki rzeczywiście słoneczne

    Sowa_nie_sowa...jak ja zobaczyłam pierwszy raz też mnie zachwyciła

    Mary..dziekuję i na pewno będą slodkie ;))

    Myniolinka...dziekuję ;)))

    Wiosenka...dziekuję ;))

    Chanya...dziekuję, a ciasta przyznam szczerze trochę się obawiałam:)

    Pluskotka...:) no tulipan tez wygląda fajnie ;)

    Adrianamilner...dziekuję i wzajemności ;)

    Chantel...dziekuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny ten żonkilek:-) zjadłabym sobie kawałek, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ładnie się to ciasto nazywa a jak smakowicie wygląda:) Dodaję je do mojej listy "do zrobienia" :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się znakomicie:)
    Jestem ciekawa jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  18. !

    Amaranthrose...dziękuję ;) a w smaku hmm ta jasna częśc fajnie smakuje i jest wilgotna , nawet jedna osoba zapytała mnie czy to jest z serem

    Kasia...polecam zrobić bo na prawdę fajnie wygląda i wszystkim sie podoba

    Kasiu...dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Iza wygląda fantastycznie ! Ja za babki rzadko się zabieram. Nie bardzo mi wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewo...dziękuję :)skuś sie kiedys może nie koniecznie na tą ale babka cytrynowa wyjdzie na pewno ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń