piątek, 13 kwietnia 2012

hiszpańskie klopsiki Gordona Ramsaya

...przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" - Gordona Ramsaya a klopsiki polecam są bardzo smaczne mnie najlepiej smakują z pieczywem ale podawałam również z makaronem spaghetti.




Klopsiki:

500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50g bułki tartej
25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
120 ml wytrawnego białego wina
2x 400 g siekanych pomidorów z puszki ( ja dałam jedną i 3 łyżki pasty pomidorowej)
100 ml wody
2 łyżeczki cukru pudru



W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały.
W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
Gdy sos nam się dusi, w między czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.

20 komentarzy:

  1. czarnawrona - basia17 kwietnia 2012 17:33

    Takie klopsy są bardzo smaczne. Robię podobne. Można dodać jeszcze pokrojoną w drobna kostkę czerwoną paprykę do klopsów. Mniam...:)
    serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygladają te klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsiki palce lizać - przynajmniej takie robią wrażenie ;) A z mięsem mielonym idealnie komponują się też wszelkie ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE ;) Polecam i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładniusie ale... wołowina gotowa w 20 minut? Nie wierzę

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robi nie wiele gorsze ;>

    OdpowiedzUsuń
  6. Bartas...:) nie wątpię

    Kc...zapewniam że są dobre :) ale można oczywiscie jak kto chce dłużej poddusić w sosie

    KOBIECE VARIA...dzieki :))

    Grazynko...dziekuję bardzo

    Czarnawrona - basia...dziekuję ;) w zasadzie mozna dodawać co nam się podoba

    Basia...cukier puder jest do sosu pomidorowego dla zrównoważenia smaku, ale nie jest konieczny

    Bezsennablondynka...dokładnie znikają w mgnieniu oka

    Aniu...może kiedyś zrobisz tacie ;)))

    Kasiu...dziekuję ładnie wyglądaja to prawda :))

    Patrycjo...dzieki wielkie

    Judik...dziekuję bardzo ;))

    Renatko..może kiedyś wypróbujesz ;))

    Lutka...dziekuję, tak są bardzo smaczne także jakby co polecam ;))

    Moniko...dziękuję ;) i są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście zapowiada się niezła uczta!




    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie czytam autobiografię Gordona, więc klopsiki bardzo mi pasuję tematycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ekstra, zapisuje musze wypróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi ślinka cieknie do tych klopsików!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje dzieci byłyby zachwycone, uwielbiają klopsiki zwłaszcza starsza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ewa...myslę zę tak bo są naprawdę smaczne :))
    Zauberi...bierz widelec i się częstuj :))
    Bernadeta75...dziekuję, a klopsy polecam :)))
    Kabamaiga...ooo muszę kiedyś też przeczytać ;))
    Ewo...może kiedyś spróbujesz :))

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam zrobiłam zrobiłam :):):)!
    Zapisałam w magicznym zeszycie kulinarnym i na pewno zagoszczą na naszym stole częściej. Rewelacyjny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Katrin...fajnie że i Tobie smakowały ;))) dziekuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ekstra przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kotlety mielone i klopsiki dlatego przepis wypróbuję - ale obowiązkowo z makaronem

    OdpowiedzUsuń
  18. Chaserabinov24 maja 2013 23:02

    Wypróbowałem u siebie, wyszły rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Chaserabinov...cieszę się że smakowały, dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń