sobota, 2 czerwca 2012

pleśniak z truskawkami

...kiedyś jadłam pleśniaka ale mi nie smakował, ale skusiło mnie zdjęcie Agi i zrobiłam z truskawkami i.....tak mi zasmakowało to ciasto ze w tym tygodniu piekłam je już dwa razy ;)




2 szklanki mąki
0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
3 jajka
3/4 kostki masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 500g truskawek



Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało. W tym czasie umyte osuszone truskawki przekroić na połówki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć truskawki, zetrzeć mniejszą część ciasta. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

20 komentarzy:

  1. KucharzyTrzech5 czerwca 2012 10:36

    Uwielbiam pleśniaka, sama jeszcze niegdy nie robiłam. Ale przeważnie jadłam z czymś kwaśnym. A z truskawkami prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho.:)Rewelacyjnie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie z tymi truskaweczkami :-)pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam plesniaka parę razy, ale z truskawkami jeszcze nigdy:) wygląda wspaniale! Kusi mnie żeby wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pleśniaka, choć nigdy nie piekłam go z truskawkami. Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudo! Muszę wypróbować takiej wariacji nt pleśniaka

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam takiego ciacha. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Degustatorka...czas najwyższy nadrobić ;)))

    Zauberi...szczerze polecam ;))

    Natalia...ja już też go bardzo lubię :))

    Antenka...dziekuję i polecam z truskawkami jest bardzo smaczny

    Agattekh...dziękuję a wersję z truskawkami polecam ;)

    Bronislawa...dziekuję :)))

    KucharzyTrzech...to był też mój pierwszy pleśniak ;))

    Ewo...:) ojj tak

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto nie robilam wieki, a mam jeszcze czarne porzeczki zamrozone, ktore musze wykorzystac jeszcze przed wakacjami, wiec bedzie pewnie plesniak

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie apetyczne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  11. najsmaczniejsze.pl20 czerwca 2012 00:35

    zawsze jadłam z ciemnymi kwaskowatymi owocami, uwielbiam pleśniaka w wykonaniu mojej mamy, a ten truskawkowy będę musiała sama przygotować - wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pleśniak uwielbiam, a z truskawkami jeszcze nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewo...polecam z truskawkami ;))

    Najsmaczniejsze.pl...polecam bo mnie bardzo smakował :))

    Patrycjo...dziekuję ;))

    blog: http://czeriwniblekit.blox.pl
    dodano: 07 czerwca 2012 13:29

    Małgorzato...ja też spróbuję z porzeczkami ale poczekam na świeże ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne!!! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  15. Sylwia...polecam bo na prawdę jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam to ciasto, wg wszystkie ciasta z owocami lubię ;) ja do środkowej części (tej, którą trze się na owoce) dodaje kakao, wtedy jest takie bardziej kolorowe ;) pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  17. takie ciasta lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. SUPER !!! PYCHOTKA !!!
    WSZYSTKIM W DOMU SMAKOWAŁO !!!
    ZARAZ GO PIEKĘ !!! POZDRAWIAM !!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wczoraj wieczorem upieklam pleśniaka z tego przepisu.Pierwsza polowa jeszcze na cieplo zniknela w pare minut a dzisiaj druga na zimno :-) wiec chyba nie musze nic wiecej dodawac :-) Plesniak rewelacja. Ja zapieklam spod podziurkowany widelcem(ok 10min) za a potem dopiero nalozylam truskawki...

    OdpowiedzUsuń
  20. Pati...cieszę się ze smakował i dziękuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń