wtorek, 17 lipca 2012

tort bezowy z kremem russel na urodziny

...bloga bo dziś właśnie mijają cztery lata od mojego pierwszego wpisu, i jak co roku chciałam wszystkim tym którzy do mnie zaglądają z różnych zakątków świata serdecznie podziękować za odwiedziny i komentarze zapraszam z tej okazji na...

....tort bezowy z przepysznym kremem russel. Kiedy ten krem zobaczyłam na blogu "Gruszka z fartuszka" od razu wiedziałam że go zrobię jest tak dobry że na pewno nie raz jeszcze go wykorzystam....


Blaty bezowe:
6 schłodzonych białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem i dolną grzałką). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia

krem:
kostka miękkiego masła
2 jajka
100 g cukru
kieliszek wódki
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
łyżka cukru waniliowego

Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, na garnku ustawiamy miskę (tak, by nie dotykała wody), wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, bardzo jasna i zwiększy swoją objętość około 3-krotnie. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, aż nabierze białego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i miksujemy razem z masłem oraz cukrem waniliowym.
Do uzyskanej masy dodajemy stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na koniec, stale miksując dodajemy powoli kieliszek wódki.
Bezowe blaty przekładamy czekoladową masą i wstawiamy tort do lodówki, by nieco stwardniał.

22 komentarze:

  1. Degustatorka...dziekuję :)

    Inhuman...dziękuję i taki też był ;)

    Natalia...dziękuję, mam nadzieję że jeszcze trochę będę pisała ;))

    blog: www.poezja-smaku.pl
    dodano: 19 lipca 2012 11:46

    Bler...dzięki może i cienkie ale krem jest słodki i wsio w sam raz pasuje do siebie ;)

    Atina...dziekuję bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Prawdziwe bezowe niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza, zdjęcie jest piękne, a tort...WSPANIAŁY! Sto lat blogowania kochania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miało być: Kochana:) hehe

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
    4 lata - piękny wiek ;)
    A tort wygląda baaardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bosh jak ja lubię takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  7. Troszkę spóźnione ale szczere gratulacje:)
    Tort wspaniały.
    Zapisuję przepis i na pewno wypróbuje, tym bardziej że mam akurat zamrożonych 6 białek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję rocznicy! A tort tak piękny, że aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  9. imponujący !

    OdpowiedzUsuń
  10. Potwierdzam tort wygląda okazale. Uwielbiam takie bezowe torty.

    OdpowiedzUsuń
  11. adrianamilner24 lipca 2012 00:20

    Tort wygląda bardzo smakowicie i bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda perfekcyjnie!!!! muszę go zrobić!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego najlepszego dla ciebie i bloga:) a tort wygląda pysznie :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasia...dziekuję :)) i przyznam że jest pyszny ;))

    Renatko...dziekuję, i polecam

    Adrianamilner...dziękuję :)

    Ewa...dziekuję, ja też takie lubię zwlaszcza latem

    Dorota...dziekuję ;)

    Gratuluję rocznicy! A tort tak piękny, że aż ślinka leci!

    Beata...dziekuję bardzo :))

    Amaranthrose...dziękuję ;) a tort na prawdę polecam ;) ja też własnie na zagubionych mrożonych białkach piekłam bezę

    Karolina...ja też ;))

    Asik...dziekuję, sama sie nie spodziewałam ze tyle czasu wytrwam

    Aniu...dziękuję, jeszcze troche mam zamiar pobyc tu ;) a i kochania 100 lat tez może byc ;)

    Judik...i do tego jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pan Deserek :)27 lipca 2012 13:09

    Taki kuszący że aż ślinka cieknie na samą myśl o tym torciku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cztery latka, Ty pomyśl ile smacznych przepisów tutaj opublikowałaś, że nie wspomnę o tym torciku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmmm....kolejna apetyczna słodkość!

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratulacje z okazji imponującej rocznicy wspaniałego bloga... no i czekam na kolejne pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Naprawdę dobry mi wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  20. Lama...miło że smakował :)

    Dagmara...dziekuje :)))

    Zjedz_mnie...ojj troche sie uzbierało aż z ciekawości musze zajrzec w statystyki ;)

    Pan Deserek...dziekuję bardzo :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy do kremu zamiast masla moznadac margaryneale zeby w dalszym ciagu krem byl bialy? Jesli tak to jaką ? Z góry dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. tak można ale z masłem będzie lepszy smak. Poza tym krem i tak nie będzie biały bo jest z czekoladą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń