środa, 29 sierpnia 2012

biszkopt z karmelizowaną gruszką...

...powinien być z karmelizowaną, ale ja miałam tak miękkie gruszki obawiam się że jak wrzuciłabym je na patelnię do karmelu to by się rozleciały, i biszkopt upiekłam w tortownicy o średnicy 26cm następnym razem zrobię w 22 cm będzie wyższy. W zupełności zgadzam się Samanthą która napisała że biszkopt jest mięciutki, wilgotny i niezwykle smaczny, ze względu na dodanie kremu francuskiego...



 

2 gotowe blaty biszkoptowe ja upiekłam swój dzień wcześniej z tego przepisu
3 średnie gruszki
3 łyżki brązowego cukru
30 g masła

Masło rozpuścić w garnku, dodać  obrane  i pokrojone  na kawałki gruszki, gotować przez 4 minuty do uzyskania złotego koloru,  następnie dodać cukier i mieszać przez następne 3 minuty do karmelizacji.

 

krem:

220 ml mleka
220 ml słodkiej śmietany pow. 20 %
3 jaja
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub laska wanilii
cukier puder

 

Mleko i śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, odstawić.Ubić jajka, żółtka, cukier i wanilię. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając do gorącego mleka ze śmietaną, dobrze połączyć.

Na wysmarowaną i obsypaną tortownicę, wyłożyć jeden blat biszkoptu, dodać karmelizowane owoce, a następnie drugi blat pokrojony w kostkę.

Całość zalać ciepłym kremem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C około 45-50min lub do zarumienienia.

Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.

 

źródło: "Kulinarny blog Samanthy"

 

 

20 komentarzy:

  1. Mmmmm karmelizowana gruszka...to brzmi obłędnie!:) Pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Bardzo lubię Twojego bloga więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz u mnie: http://siepieczeigotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-moje-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pysznie. :)
    Wilgotne, miękkie ciasto z owocami to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jeszcze nigdy nie piekłam żadnego ciasta z gruszką. Chyba dużo tracę bo twoje wygląda bardzo fajnie. Będę musiała kupić kilka gruszek i wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowaniomania...polecam to też było moje pierwsze ciasto z gruszką :))

    Majana...ja tez takie własnie lubię :))

    Alina...dziękuję bardzo za pamięć. Parę razy już pisałam o sobie i chyba więcej nie mam nic do dodania :)

    Judik...dokładnie jest pyszne

    Patrycjo...dziekuję :)

    Samantha...świetne ciasto...dzieki za przepis

    Whiness...fajnie smakuje polecam :)


    ....pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacha :) bardzo lubie takie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm super :) karmelizowana gruszka.. niebo

    OdpowiedzUsuń
  9. Widziałam i podziwiałam .Twoje wygląda obłędnie .Chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, lubię tu zaglądać i od czasu do czasu użyć któryś z przepisów, dlatego też postanowiłam przyznać Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio panuje jakaś dziwna moda na blogowe łańcuszki szczęscia, czyli "The Versatile Blogger Award". Tak się fatalnie złożyło, że i ja zostałem w to wciągnięty. A wiesz, łańcuszki szczęścia to nie żarty, jak się taki przerwie to najgorsze plagi egipskie (czy tam inne kryzysy greckie) na człowieka spadną. Więc muszę wytypować 15 blogów do tej dziwnej zabawy. Witaj zatem w gronie szczęśliwców/pechowców (wybierz co lubisz). Szczegóły tutaj: http://www.chleby.info/2012/08/the-versatile-blogger-award-kto-to.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho wygląda obłędnie, oj zjadłabym ten kawałek, pozdrawiam serdecznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja tam Izuś mianuję Cię do nagrody bez żadnych plag egipskich, po prostu lubię Twój blog :) Uważam, że jak najbardziej zasługujesz na to wyróżnienie, ot co!
    Jeśli masz ochotę, to zapraszam:
    http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/08/blogi-nagrody-i-zabawy.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia... zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po wszystkie szczegóły zapraszam do mnie: http://lavanna.pl/

    OdpowiedzUsuń
  16. Niezwykle kusząca sprawa ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Ewo... zgadza się mnie długo nie musiała kusic :))

    Asiu, Berenika...dziękuję pieknie za pamięć;)

    Moniko...ufff dziekuję że mnie ocaliłaś od tych plag :)))

    Justynko...:) dziekuję a racja ciasto bylo pyszne

    Ali, Peggi...dziękuję miło mi z tego powodu :)) pisałam o sobie kilka razy i nie bardzo wiem co miała bym dodać

    Lutka...dziekuję ja też jak zobaczyłam to ciasto wiedziałam że zrobię; i Ty się skuś

    Shinawa...ojj tak ;)

    Degustatorka...dziekuję

    Mysiu...dziekuję, ja też takie lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne to ciasto - karmelizowana gruszka i krem francuski ummmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  19. przepysznie brzmi ten przepis!!! muszę też go zrobić!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń