środa, 29 sierpnia 2012

biszkopt z karmelizowaną gruszką

...powinien być z karmelizowaną, ale ja miałam tak miękkie gruszki obawiam się że jak wrzuciłabym je na patelnię do karmelu to by się rozleciały, i biszkopt upiekłam w tortownicy o średnicy 26cm następnym razem zrobię w 22 cm będzie wyższy. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny i niezwykle smaczny, ze względu na dodanie kremu francuskiego...






2 gotowe blaty biszkoptowe ja upiekłam swój dzień wcześniej z tego przepisu
3 średnie gruszki
3 łyżki brązowego cukru
30 g masła


Masło rozpuścić w garnku, dodać  obrane  i pokrojone  na kawałki gruszki, gotować przez 4 minuty do uzyskania złotego koloru,  następnie dodać cukier i mieszać przez następne 3 minuty do karmelizacji.



krem:
220 ml mleka
220 ml słodkiej śmietany pow. 20 %
3 jaja
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub laska wanilii
cukier puder



Mleko i śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, odstawić.Ubić jajka, żółtka, cukier i wanilię. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając do gorącego mleka ze śmietaną, dobrze połączyć.

Na wysmarowaną i obsypaną tortownicę, wyłożyć jeden blat biszkoptu, dodać karmelizowane owoce, a następnie drugi blat pokrojony w kostkę.

Całość zalać ciepłym kremem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C około 45-50min lub do zarumienienia.

Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.





17 komentarzy:

  1. Mmmmm karmelizowana gruszka...to brzmi obłędnie!:) Pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Bardzo lubię Twojego bloga więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz u mnie: http://siepieczeigotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-moje-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pysznie. :)
    Wilgotne, miękkie ciasto z owocami to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jeszcze nigdy nie piekłam żadnego ciasta z gruszką. Chyba dużo tracę bo twoje wygląda bardzo fajnie. Będę musiała kupić kilka gruszek i wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowaniomania...polecam to też było moje pierwsze ciasto z gruszką :))

    Majana...ja tez takie własnie lubię :))

    Alina...dziękuję bardzo za pamięć. Parę razy już pisałam o sobie i chyba więcej nie mam nic do dodania :)

    Judik...dokładnie jest pyszne

    Patrycjo...dziekuję :)

    Samantha...świetne ciasto...dzieki za przepis

    Whiness...fajnie smakuje polecam :)


    ....pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacha :) bardzo lubie takie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm super :) karmelizowana gruszka.. niebo

    OdpowiedzUsuń
  9. Widziałam i podziwiałam .Twoje wygląda obłędnie .Chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, lubię tu zaglądać i od czasu do czasu użyć któryś z przepisów, dlatego też postanowiłam przyznać Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciacho wygląda obłędnie, oj zjadłabym ten kawałek, pozdrawiam serdecznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja tam Izuś mianuję Cię do nagrody bez żadnych plag egipskich, po prostu lubię Twój blog :) Uważam, że jak najbardziej zasługujesz na to wyróżnienie, ot co!
    Jeśli masz ochotę, to zapraszam:
    http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/08/blogi-nagrody-i-zabawy.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Niezwykle kusząca sprawa ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewo... zgadza się mnie długo nie musiała kusic :))

    Asiu, Berenika...dziękuję pieknie za pamięć;)

    Moniko...ufff dziekuję że mnie ocaliłaś od tych plag :)))

    Justynko...:) dziekuję a racja ciasto bylo pyszne

    Ali, Peggi...dziękuję miło mi z tego powodu :)) pisałam o sobie kilka razy i nie bardzo wiem co miała bym dodać

    Lutka...dziekuję ja też jak zobaczyłam to ciasto wiedziałam że zrobię; i Ty się skuś

    Shinawa...ojj tak ;)

    Degustatorka...dziekuję

    Mysiu...dziekuję, ja też takie lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne to ciasto - karmelizowana gruszka i krem francuski ummmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przepysznie brzmi ten przepis!!! muszę też go zrobić!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń